Pericolele de la birou

Tinand cont ca organismul uman nu a fost conceput pentru a sta atata timp jos, sedentarismul a devenit o adevarata maladie si ucide la propriu milioane de oameni

Studiile arata ca statul pe scaun creste riscul de a muri cu pana la 40%, in cazul a peste 6 ore petrecute pe scaun, comparativ cu persoanele care stau mai putin de 3 ore zilnic.

Nu trebuie sa ai studii superioare sau sa citesti carti de nutritie ca sa recunosti faptul ca sedentarismul si statul pe scaun la birou te face mai gras. Este dovedit faptul ca persoanele supraponderale stau in medie cu 2,5 ore pe zi mai mult decat indivizii slabi.

Intre 1980 si 2000, oamenii au stat jos cu 8% mai mult. Rezultatul a fost o dublare a numarului de persoane supraponderale. Din pacate, relatia aceasta se dovedeste a nu fi direct proportionala, ci exponentiala.

              Oamenii nu au fost creati pentru a fi sedentari si timp de mii de ani stramosii nostri au supravietuit pe doua picioare si mai putin stand in fund pe scaun, canapea sau fotoliu. Fie ca alergau la vanatoare sau munceau in agricultura, pana la aparitia tehnologiei, stramosii nostri erau mai sanatosi, pentru ca nu exista statul pe scaun. Trebuie sa excludem, bineinteles, diversele boli infectioase pentru care nu existau leacuri.

Ce s-a intamplat odata cu aparitia televizorului, a calculatoarelor si a job-urilor de birou? Simplu, oamenii au ajuns sa stea pe scaun in medie 9,3 ore pe zi, chiar mai mult decat dorm (7,7 ore).

Continuarea materialului

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.