Peste 300 de copii și tineri vor fi sprijiniți prin a opta ediție a Programului MOL – Pot ajuta?

MOL România va susține cu o sumă totală de 295.000 de lei un număr de 318 de copii și tineri cu performanţe deosebite în sport sau artă, în cadrul celei de-a opta ediții a Programului MOL „Pot ajuta?”, dedicat promovării tinerelor talente.

„Susținem performanțele și aspirațiile tinerilor, ceea ce pentru noi înseamnă o implicare activă și pe termen lung în viața comunității. Câștigătorii celor șapte ediții anterioare au fost premiați la circa 600 de competiții naționale și internaționale iar, cu această a opta ediție, finanțările totale acordate prin Programul MOL – Pot ajuta? se apropie de 2 milioane de lei, pentru 1.700 de sportivi și artiști talentați”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.

Juriile de artă și de sport și Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate au alocat fondurile către cele mai bune 128 dintre cele 406 proiecte depuse în cadrul celor trei categorii: Sport, Artă și 18+. Proiectele câștigătoare provin din 21 de județe ale țării, cea mai mare parte din București, iar beneficiarii sunt 318 de copii și tineri.

Printre candidaturile notabile se numără cea a Amaliei Tătăran (categoria 18+), componentă a lotului olimpic feminin de spadă, care a obținut o finanțare pentru achiziția de echipament sportiv de calitate și pentru participarea la Cupa Mondială.

„Acest program contribuie nemijlocit și la formarea viitorului tinerilor talentați. Participarea pianistei Alexandra Maria Zlătior din Cluj-Napoca la cursul de vară al Royal Conservatoire of Scotland, posibilă numai datorită sprijinului oferit de MOL România, o va ajuta pe tânăra artistă în a lua decizii foarte importante pentru viitorul studiilor sale. Ștefania Călinescu din Corbeni, jud. Argeș ne-a transmis bucuria sa, pentru că cele două fiice ale sale au avut șansa obținerii acestei finanțări, necesare începerii unei cariere în domeniul artelor”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Juriul de arte a decis finanțarea a 33 de proiecte din totalul de 107 depuse, suma totală alocată fiind de 80.000 de lei. Pentru sport, membrii juriului au analizat 279 de candidaturi, împărțind fondul de sponsorizare de 165.000 de lei către 83 de câștigători. Pentru categoria de vârstă de peste 18 ani, suma totală disponibilă a fost de 50.000 de lei, alocată unui număr de 12 tineri talentați care au împlinit deja vârsta de 18 ani și au fost sprijiniți prin programul MOL – Pot ajuta? la edițiile precedente.

„Am fost bucuroși să constatăm anul acesta o îmbunătățire semnificativă în calitatea proiectelor depuse. Dacă la edițiile precedente din dosarele din categoria „arte plastice și fotografie” se remarcau doar câteva candidaturi care întruneau criteriile de selecție, în acest an majoritatea proiectelor meritau să fie susținute. Dacă această creștere se va menține și în anii viitori, va fi și mai greu să împărțim bugetul alocat acestei categorii”, a declarat Timotei Nădășan, membru al juriului de artă.

“În urma experienței acumulate ca președinte al juriului în Programul MOL – Pot Ajuta?, pot afirma că nu ne-a fost deloc ușor să decidem beneficiarii ediției 2013. Mai presus de premiile în bani pe care le-au câștigat, sportivii respectivi și-au îmbogățit experiența privind realizarea unei candidaturi în cadrul unui program care a dovedit odată în plus că prin muncă și tenacitate orice proiect bun poate fi dus până la capăt”, a declarat Violeta Beclea Szekely, președintele juriului de sport.

Rezultatele sunt publicate pe www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro

Despre program:

§ Programul are deja o tradiție de şapte ani, perioadă în care MOL România a acordat sponsorizări în valoare de peste 1.645.000 de lei unui număr de 1.380 de sportivi şi tineri artişti din România. În anul 2012, tinerii beneficiari au fost premiați sau au obținut locuri cu punctaj privind clasamentele naționale și internaționale la 582 de campionate, cupe și competiții naționale, la 261 de competiții internaționale, la 34 campionate și cupe europene, respectiv la 12 campionate și cupe mondiale.

§ În cadrul programului „Pot ajuta?”, un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport legate de activitatea sa sportivă sau artistică sau pentru a achiziţiona echipamente şi materiale. Din finanțarea totală a ediţiei a opta, 160.000 lei sunt destinați sportului și 80.000 lei domeniului artelor.

§ În acest an, programul oferă din nou un fond de 50.000 lei la categoria 18+, în cadrul căreia pot solicita sprijin acei tineri, care au beneficiat deja de sponsorizări în ultimii doi ani și au împlinit vârsta de 18 ani.

Membrii juriului de artă:

Márkos Albert, violonist, concertmaestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj, președintele juriului, Miriam Cuibus, actriță al Teatrului Național Cluj, lector al Facultății de Teatru și TV din cadrul Universității Babeș-Bolyai,

Timotei Nădășan, grafician, director al revistei de artă contemporană IDEA,

Nelida Nedelcuț, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Erich Türk, organist, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Membrii juriului de sport:

Violeta Beclea Szekely, campioană europeană, vicecampioană olimpică la atletism, director al departamentului de marketing și comunicare din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele juriului,

Alina Alexoi, jurnalist sport TVR,

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic,

Simona Richter, antrenorul secund al lotului național feminin de judo, prima medaliată olimpică din România la judo,

Doina Sava, antrenor al loturilor naţionale de nataţie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.