Peste 60.000 de kg de deșeuri electronice colectate de Patrula de reciclare

Peste 64 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate în prima etapă a programului educațional de mediu Patrula de reciclare, prin acțiunile de informare, conștientizare și colectare ale celor 700 de unități de învățământ înscrise din 29 de județe.

Programul, desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și autoritățile locale, mobilizează mii de tineri din țară să își asume rolul de modele și promotori ai comportamentului responsabil față de mediu și față de societate și să contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor de colectare a deșeurilor electrice pe care ni le impun normele Uniunii Europene, anume de 4 kg DEEE/locuitor, anual.

Sub îndrumarea profesorilor coordonatori, agenții Patrulelor de reciclare informează și educă membri comunităților lor să se debaraseze în mod responsabil de aparatele electrice vechi sau stricate, de baterii, neoane și becuri, pe care le adună la punctele de colectare din instituțiile lor de învățământ.

De la începutul anului, Patrulele de reciclare au desfășurat activități creative din cele mai diverse – campanii stradale și online, expoziții și evenimente, pentru a atrage atenția și a face publicul să devină mai conștient de importanța colectării selective a DEEE.

”Cele peste 64 de tone de DEEE colectate până acum de Patrulele de reciclare din țară reprezintă un început încurajator al celei de-a doua ediții a programului. Nu este un clasament sau o competiție, ci o evaluare intermediară, care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Până pe 15 mai, data raportării finale a colectării, toate Patrulele de reciclare au șansa să își stabilească propriile recorduri. Apreciem eforturile și reușitele tuturor Patrulelor, la acest început de an. Comunicarea, creativitatea și perseverența lor sunt promisiunea unor rezultate excelente și ne fac să privim viitorul cu optimism.” Alexandra Arnăutu, manager de proiect.

Cea mai mare cantitate de DEEE colectată până la acest moment este de 7,5 tone și aparține unei școli din județul Olt.

Județele participante în program sunt: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Caraș-Severin, Călărași, Constanta, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Fiecare agent al Patrulei de reciclare are responsabilitatea de a colecta minimum 4 kg DEEE până la 15 mai 2013. La finalul ediției, organizatorii vor evalua activitățile și proiectele raportate și vor premia câștigătorii la nivel județean și național: profesorii coordonatori cei mai activi, Patrulele care vor colecta cele mai mari cantități de DEEE și cea mai inspirată propunere de mascotă a programului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.