Salvaţi Copiii dotează 15 maternităţi, în cadrul campaniei “Bun venit pe lume!”

Salvaţi Copiii a anunţat, printr-o conferinţă de presă la Maternitatea Polizu din Capitală că în perioada următoare va dota 15 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din ţară şi va dezvolta, de asemenea, programe de suport socio-medical pentru 2024 de femei însărcinate, tinere mămici şi copiii acestora.

„Vă asigur că, grija pentru copil şi mama gravidă va sta în centrul viitoarelor politici de sănătate publică, a strategiei naţionale de sănătate publică pe care o vom elabora în acest an, dar mai ales în centrul programelor naţionale de sănătate care sunt în etapa de reformare”, a declarat Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii la conferinţa de presă în care Asociaţia SALVAŢI COPIII a făcut cunoscute rezultatele campaniei “Bun venit pe lume!”. Ministrul Sănătăţii a admis că statul român mai are încă paşi de făcut pentru protejarea nou-născuţilor şi a femeilor gravide, astfel încât să scadă mortalitatea infantilă.

Eugen NICOLĂESCU a anunţat că Ministerul Sănătăţii se află în stadiul de reformare a programelor naţionale de sănătate. Se doreşte ca, până luna viitoare, să fie elaborate programe coerente în care la finalul intervenţiilor să se poată evalua rezultate concrete, ceea ce nu s-a reuşit până în prezent.“Trăim o perioadă în care fondurile sunt limitate şi trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Criza economică afectează în continuare toate sistemele de sănătate şi fiecare ţară caută soluţii pentru a rezolva cât mai multe probleme ale sistemului cu bani mai puţini. Şi noi va trebui să ne adaptăm şi sa învăţăm acest lucru”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

În opinia ministrului Eugen NICOLĂESCU, anumite programe trebuie să aibă întâietate, iar cele care vizează copilul si mama trebuie să fie printre acestea. Un exemplu oferit de ministrul Eugen NICOLĂESCU a fost cel al programului de chirurgie cardiacă pediatrică pe care Ministerul Sănătăţii are în vedere să îl extindă în 4 centre de chirurgie pediatrică din Iaşi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti.

Pentru a putea evita situaţiile existente deja în secţiile spitalelor “Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”, acolo unde se găsesc dotări, dar nu există încă personal medical calificat pentru realizarea intervenţiilor medicale, Ministerul Sănătăţii intenţionează punerea în aplicare a unui program prin care se vor aloca fonduri pentru cazarea şi instruirea a 8 echipe de medici şi asistenţi medicali într-o clinică din Italia.

Ministrul Sănătăţii a mai amintit şi despre regândirea programului Mamă şi Copil, astfel încât toate etapele de dezvoltare, naştere, monitorizare până la ieşirea din risc să fie atinse. Ministrul Sănătăţii a cerut sprijinul tuturor organizaţiilor non-guvernamentale pentru promovarea şi dezbaterea pe principii de corectitudine a pachetului de bază care va fi pus în dezbatere publică începând cu jumătatea acestui an şi care va cuprinde componente speciale pentru asistenţa medicală a copilului şi gravidei.

“Faptul că ONG-urile au ajuns la performanţa ca dintr-o idee să ajungă la o construcţie, aşa cum a realizat Asociaţia „Salvaţi Copiii” în cazul campaniei de dotare cu incubatoare a maternităţilor din 15 locaţii, demonstrează că România este  într-o etapă de normalitate”,a mai afirmat Eugen NICOLĂESCU. De altfel, ministrul a mai subliniat că prima preocupare a echipei de conducere a ministerului a fost aceea de a relua toate parteneriatele cu pacienţii, asociaţiile  non-guvernamentale, chiar şi cu mediul de afaceri.

Valoarea totală a investiţiilor  realizate de Salvaţi Copiii este de 1.090.000 de lei. Suma necesară pentru aceste echipamente performante a fost colectată în urma derulării campaniei de strângere de fonduri „Bun venit pe lume”, în perioada octombrie – decembrie 2012, când 42 de angajaţi şi 846 de voluntari din Craiova, Petrila, Târgu Mureş, Timişoara, Suceava, Vaslui, Mangalia, Piteşti, Piatra Neamţ, Braşov, Iaşi, Bucureşti şi Ploieşti s-au implicat activ pentru cauza reducerii mortalităţii infantile din România.

Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de  9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011,  cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

„Acţiunea de astăzi este o certitudine a faptului că împreună putem schimba statistici dureroase, dar reale. Suntem recunoscători tuturor persoanelor fizice şi companiilor care ne-au susţinut în strângerea de fonduri şi au crezut puternic în cauza Salvaţi Copiii. Echipa noastră este pregătită să continue, prin campania 2%, să colecteze sumele necesare pentru a face următorul pas, şi anume achiziţionarea de mese de reanimare pentru alte 12 maternităţi din sudul ţării, echipamente necesare pentru intervenţia imediată la naşterea copiilor premature precum şi pregătirea medicilor neonatologi pentru intervenţia imediat după naştere în cazul prematurilor, prin organizarea unui Centru de instruire condus de dna dr.Stoicescu, în cadrul Maternităţii Polizu” , a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Maternitatea Cantacuzino din Bucureşti, secţiile de nou-născuţi a spitalelor judeţene din Adjud şi Piatra Neamţ au primit anul trecut incubatoarele şi alte echipamente medicale din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii. În perioada imediat următoare, vor fi livrate echipamente şi către maternităţie din Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava, Timişoara, Vaslui şi Bucureşti (Polizu şi Cantacuzino). Cu ajutorul echipamentelor donate de organizaţie, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual, conform estimărilor Salvaţi Copiii.

Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face redirecţionând 2% din impozitul pe venit, completând formularul ce poate fi descărcat de la adresa: http://www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006#Campania%202%.html.

Campania „Bun venit pe lume” face parte dintr-un program complex – „Fiecare copil contează”. Acest program, cuprins în campania mondială Every One, derulata de Save the Children Internaţional iniţiat de Salvaţi Copiii România şi susţinut de GSK (GlaxoSmithKline România) şi de Dettol – Reckitt Benckiser România – îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.