România, selectată pentru programul de consultanță pentru dezvoltarea TIC din Coreea

Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a primit la sfarsitul lunii februarie vizita unei delegații a Comisiei de Comunicații din Coreea (KCC), organizația guvernamentală de reglementare pentru radiodifuziune și telecomunicații din Republica Coreea. Cu această ocazie, partea română a acceptat propunerea de a fi inclusă în Programul de Consultanță pentru Dezvoltarea TIC, prin care Coreea promovează și asigură oportunități digitale în țările partenere prin transfer de cunoaștere și expertiză.  Acest demers vine ca urmare a semnării în luna august 2012 a unui Memorandum de Ințelegere între cele două state.

Delegația sud-coreeană, condusă de Kim Choong Shik, Vicepreședinte KCC, a fost primită de către Viorel Ionică, Secretar de Stat în MSI. În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte de interes comun precum securitatea cibernetică, soluții de e-guvernare, experiența coreeană în domeniul Internetului în bandă largă, comerțul electronic si PKI.

Prin Programul de Consultanță pentru Dezvoltarea TIC, instituțiile coreene, pe baza unor studii asupra potențialului de dezvoltare digitală, selectează anumite țări către care transferă cunoștințe și expertiză în domeniul IT prin intermediul unor activități de formare, precum vizite de lucru, seminarii și conferințe.
Programul de Consultanţă pentru Dezvoltarea TIC (PKI) este sponsorizat de Comisia de Comunicaţii din Coreea (KCC) și are două componente:

•    Politica de Consultanţă în TIC. Scopul acestui proiect este de a împărtăși experiența și expertiza în dezvoltarea TIC acumulate de Coreea, prin furnizarea către ţările partenere a celor mai bune practici și studii de caz referitoare la aria de consultanţă solicitată. Pe baza analizei statutului țării partenere privind dezvoltarea sectorului TIC, Coreea pune la dispoziţie strategiile de politică pe baza propriei experienței, precum și a tendințelor globale. Consultanţa privind politica de telecomunicaţii se concentrează în principal pe politici de cercetare şi recomandări, care nu implică construirea sau dezvoltarea infrastructurii fizice.

•    Grupul Consultativ pentru Telecomunicaţii. Scopul acestui proiect este de a împărtăși experiența și expertiza din Coreea pentru dezvoltarea TIC prin trimiterea de experți cu experiență relevantă în țările partenere timp de 4 luni. Experții din industria TIC și mediul academic vor fi trimişi în țara parteneră pentru a asigura consultanţa la faţa locului pe aspecte specifice legate de politica de telecomunicații.

”Ne bucurăm ca am fost selectați ca fiind un stat cu referințe foarte bune în domeniul dezvoltării digitale. Așteptăm cu interes demararea activităților de consultanță în domeniul IT pe care experții coreeni le vor oferi specialiștilor noștri. Coreea este unul dintre statele care au pariat pe tehnologie încă de timpuriu, acumulând astfel o vastă experiență. Suntem convinși că împărtășirea acesteia în cadrul programului nostru PKI se va dovedi extrem de utilă dezvoltării sectorului IT românesc”, a declarat Viorel Ionică, Secretar de Stat în Ministerul pentru Societatea Informațională.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.