Petiţie! – Alexandru RUŞI

Ce este o petiţie sau cerere ori plângere? Hai să o luăm cu binişorul sau duhul blândeţii spre a lămuri ce şi cum stau lucrurile. O petiţie, ca de altfel şi cererea, plângerea sau reclamaţia, reprezintă forma scrisă adresată unei autorităţi prin care cel ce se consideră lezat în drepturile sale ori vătămat corporal, formulează o anume doleanţă care poate fi de natură civilă (de pildă: restituirea unei proprietăţi, tragerea la răspundere penală a autorului unei infracţiuni etc). Se zice, invocându-se dreptul de necontestat al vorbei din bătrâni, că hârtia suportă multe. Dacă ar fi să luăm exemplele oferite de “producţiile literare” ale liceenilor ce au susţinut bacalaureatul, am oferi exemple suculente, triste dar reale, adevărate nestemate ale ignoranţei tinerilor care nu au avut altă misie în liceu decât distracţia începând de dimineaţă până dimineaţă.

Numai că în spatele acestor documente cu care multe persoane, unele de loc din ţară, altele de aiurea, au sugrumat pur şi simplu instanţele judecătoreşti (şi nu puţine au obţinut satisfacţie) se află exemple de cereri stupefiante prin obiectul solicitării de restituire a unor bogăţii fabuloase. Există totuşi o regulă în toate şi chiar dacă averea statului nu prea este apărată de cei care ar trebui să se bată, serios şi temeinic, întru ocrotirea ei, subţierea acestei avuţii este acum de-a dreptul periculoasă. Un vlăstar de sânge nobil, după ce a pozat în patriot şi mare iubitor de ţară, vine la masa îndestulării şi cere instanţelor autohtone restituirea în natură a suprafeţei de 28.780 de metri pătraţi şi obligarea Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie “Cantacuzino” la restituirea în natură a 28.590 de metri pătraţi din imobilul de 268.764 metri pătraţi, cunoscut ca Ferma Regala Băneasa.

De asemenea, Prinţul Paul a solicitat, în situaţia în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, obligarea pârâţilor la acordarea unor imobile de aceeaşi valoare în compensare sau acordarea de măsuri reparatorii. Nu comentez cât de corectă este cererea, ce dovezi sunt anexate dar pot anticipa că apărătorii dreptului pretins de ilustrul “patriot” vor produce acele probe care, în final, vor fi acceptate de juzii noştri şi, pe cale de urmare, se va mai desprinde o halcă din averea ţării spre a fi oferită urmaşilor de sânge regal. Acuma asta-i situaţia şi n-avem ce face. O dandana însă şi mai robustă, sub raportul valorii pecuniare estimate la miliarde de roni, ne vine de la Vatican care revendică dreptul absolut de proprietate asupra staţiunii Băile Felix cu toate cele fixe şi mobile, mulţime de ape sulfuroase, acidulate, fierbinţi, reci şi călduţe, deoarece, potrivit petiţiei, le aparţin din timpuri imemoriabile, de când nişte cruciaţi ar fi pus şi piciorul în această zonă. Oamenii intervievaţi cu privire la ăst cap de cerere sau petiţie au dat răspunsuri cam mârâite şi cu mult doză de resentiment la adresa celor care au formulat-o. Toţi vin şi cer, toţi vin şi ameninţă dacă nu le dăm, toţi se dau peste cap spre a dovedi că au dreptate, numai noi, amărăştenii cei care au trudit o viaţă spre a îmbogăţi aceste locuri, numai noi nu avem parte de linişte şi câştig. Îmi amintesc că renumitul patriot Roul Şorban avocat iscusit şi bun cunoscător al chichiţelor în ceea ce priveşte averea care a fost luată de un personaj ilustru al casei regale, a cerut autorităţilor statului sprijinul financiar spre a continua acţiunea de recuperare a celebrelor tablouri dar, ca de obicei, “patrioţii” din fruntea ţării, au declinat cererea şi astfel o altă avuţie s-a dus pe apa Sâmbetei. Bietul Cuza Vodă, cel cu secularizarea averilor mânăstireşti, se răsuce în mormânt văzând forţa economică a celor care nu se mai satură de păduri, iazuri, fîneţe, păşuni şi alte şi alte acareturi. Acum că mai vine şi domnul Paul şi domnul Papă, nu mai miră pe nimeni. Proştii să trăiască şi să plătească!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.