Petitie pentru drepturile filmului documentar

Asociatia One World Romania urmeaza sa depuna o petitie catre Centrul National al Cinematografiei, Televiziunea Romana si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. One World Romania considera ca filmul documentar este fundamental pentru sanatatea si bunul mers al societatii. Documentarul ajuta la cresterea unei societati civile mai viguroase si a unor indivizi mai toleranti si mai deschisi catre semeneii lor. Insa pentru a-si face datoria, documentarul si documentaristii trebuie sprijiniti printr-o serie de masuri la nivel institutional.

Prin aceasta petitie One World Romania solicita, printre altele, cresterea fondurilor alocate productiei de film documentar de catre CNC, elaborarea unui program de colaborare viabil intre TVR si documentaristii independenti, in vederea coproductiei de film documentar si crearea si implementarea in scoli a unor programe de educatie prin documentar prin Ministerul Educatiei.

Joi dimineata la sediul Centrului National al Cinematografiei a avut loc o intalnire cu directorul CNC, Eugen Serbanescu si o parte dintre sematarii petitiei – regizori si producatori de film, jurnalisti si sustinatori ai filmului documentar. Printre participanti s-au numarat : Alexandru Solomon (regizor de film documentar si vice-presedinte al Asociatiei One World Romania), Anca Puiu (producator de film), Dana Bunescu (editor si sound-designer), Ileana Birsan (jurnalist si critic de film) dar si regizorii Jon Bang Carlsen, Vanina Vignal, Andy Glynne, Marc Schmidt – invitati la Bucuresti in perioada festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

Una dintre solicitarile catre Centrul National al Cinematografiei este acordarea de sprijin financiar egal pentru dezvoltarea proiectelor de film de fictiune si documentar. Singura solutie propusa de directorul Eugen Serbanescu a fost ca participantii la concursurile CNC cu proiecte de fictiune sa fie de acord cu cedarea unui procent din sprijinul financiar catre proiectele de documentar.

Regasiti textul complet al petitiei ce va fi depusa catre cele 3 institutii, aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.