Fonduri europene: A treia reuniune a CIAP pentru pregătirea perioadei 2014-2020
Ministerul Fondurilor Europene a organizat astăzi, 14 martie, cea de-a treia reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), în cadrul căreia au fost prezentate activitățile desfășurate până în prezent pentru pregătirea accesării fondurilor europene alocate României în perioada 2014-2020, precum și evoluția dialogului informal cu Comisia Europeană și calendarul activităților viitoare.
“Utilizarea eficientă a banilor europeni alocaţi României în perioada 2014-2020 este o prioritate pentru dezvoltarea României în viitor, iar acţiunile din acest an sunt cruciale pentru atingerea acestui scop. Discuţiile cu partenerii de dialog sunt importante pentru procesul de programare pentru perioada 2014-2020 deoarece vrem să găsim cele mai bune soluţii pentru România”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europe şi preşedintele CIAP.
Dezbaterile din cadrul reuniunii au evidențiat importanța elaborării documentelor strategice naționale pe diverse domenii, documente care dincolo de asigurarea unei viziuni coerente privind dezvoltarea pe termen mediu a României, sunt foarte importante și pentru susținerea priorităților de investiții finanțate din fonduri europene în perioada 2014-2020. Fondurile alocate României pentru următoarea perioadă de programare sunt în valoare de circa 39 de miliarde de euro, din care 21,8 de miliarde de euro sunt fondurile structurale şi de coeziune, iar 7,1 miliarde de euro reprezintă totalul fondurilor destinate agriculturii și dezvoltării rurale.
Până la sfârşitul lunii mai 2013 va fi definitivată şi transmisă Comisei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat – documentul strategic naţional prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a banilor alocaţi de Uniunea Europeană. În perioada imediat următoare, Comitetele Consultative Tematice, secțiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamentează opțiunile strategice din Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale prin intermediul cărora vor fi atrase fondurile UE în 2014-2020.
Priorităţile de finanţare propuse României de către Comisia Europeană vizează îmbunătăţirea capitalului uman prin creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi politici mai bune privind incluziunea socială şi educaţia, dezvoltarea unei infrastructuri moderne, promovarea competitivităţii economice şi a dezvoltării locale, optimizarea utilizării şi protejării resurselor şi activelor natural, respectiv modernizarea şi consolidarea administraţiei naţionale şi a sistemului judiciar.