Petre Geambaşu, 70 de ani, pe scenă!

       În ziua de azi, cu stress-ul cunoscut al vieții de artist, e o performanță în sine doar aceea de a ajunge cu bine la 70 de ani, darămite să sărbătorești această frumoasă vîrstă pe scenă, într-un concert de aproape 4 ore! Ei bine, performanța îi aparține acestui adevărat atlet al muzicii, de 50 de ani neobosit, străbătînd mările și oceanele învolburate ale vieții și ale unei prodigioase cariere fără o clipă de odihnă, fără a se plînge, fără a cere nici un ”time out”. Ai spune, cînd îl vezi, în concerte sau dirijîndu-și orchestra la emisiunea de mare audiență a ProTV ”Dansez pentru tine”, că are 70 de ani? Hai să fim serioși, e la fel de tonic, de dinamic, de pus pe glume ca în anii studenției la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, iar vocea, nepusă la păstrare, ci antrenată în multe zeci de concerte anual, e la fel de strălucitoare, cu un ambitus impresionant. Tocmai de aceea a fost o idee inspirată aceea de a deschide spectacolul de mare anvergură (orchestră de 50 de persoane, cu vestimentații identice și pupitre inscripționate PG, ca pe vremea lui James Last, cu care s-a ”intersectat” de multe ori în Germania!) cu un grăitor și emoționant remember: pe ecran Petre Geambașu cînta ”Granada” în…1969 la festivalul internațional de la Soci (unde a fost numit ”Caruso din Balcani” și a cucerit Premiul pentru cea mai bună voce a festivalului), după care a preluat microfonul și a cîntat aceeași celebră piesă, ca și ”Mandolinata” și altele din vremea începuturilor, ridicînd spectatorii în picioare!

       Spectacolul ”Petre Geambașu la aniversare” de la Sala Palatului a reușit să umple incinta în condițiile unei concurențe acerbe și, am spune, neloiale (căci organizatorii noștri preferă soluția comodă a aducerii unor vedete străine, cîștigînd bani mulți, în loc să sprijine talentele autohtone, pe seama cărora și-au făcut un nume și, să recunoaștem, bunăstare…): frontispiciul impozantei săli era împînzit cu bannere uriașe anunțîndu-ne concertele cu Tom Jones, Joe Cocker, BZN, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Oscar Benton, Demis Roussos, Mireille Mathieu, între care apăreau, stingheri, și cîțiva artiști români. Spre satisfacția noastră (și, sîntem convinși, și a lui, fiindcă a investit timp, energie, nervi și bani), Petre Geambașu a avut mai mulți spectatori decît unii dintre invitații de peste hotare! Evident, un merit l-au avut partenerii media ( ”Actualitatea muzicală”, ”Ultima oră”, ”Literatorul”, Europa FM, ”Taifasuri”, ”Formula AS”, ș.a.), sponsorii (Trust Motors – importator oficial al mărcilor Peugeot și Citroen în România, Marshal Turism, restaurantul ”Vatra neamului”), prietenii, în frunte cu scriitorul Carol Roman. Eleganța spectacolului, care ne-a amintit de vremurile bune de altădată (de cînd n-am văzut un program de sală…), a fost sporită de distincția prezentatoarei Iuliana Tudor (concertul a fost filmat de TVR2, producător Dan Banu, să sperăm că va fi retransmis în curînd și în întregime).

        Începuturile…vieții artistului au fost evocate, cu umor, de un mambo (dans cubanez apărut în anii  40, părintele cunoscutului cha-cha-cha), interpretat cu aplomb de excelenta orchestră dirijată de Viorel Sârbu. Apropierea de muzică s-a făcut prin prezența în corul de copii Radio, la 10 ani, apoi prin prima chitară acustică, dăruită de sora sa la 15 ani; primul pian și l-a putut cumpăra abia la 25 de ani, ca student la Conservator, cînd era deja solicitat în concerte. A cîntat sub bagheta marilor dirijori Sile Dinicu (Radio), Alexandru Imre (Electrecord), Valențiu Grigorescu (Teatrul ”Ion Vasilescu”), după care și-a alcătuit în 1977 propria formație, Star 2000, cu care a colindat lumea (în fosta URSS a susținut turnee de mare succes timp de două decenii). Firesc, un loc special în concert i-a fost rezervat Doinei Spătaru, cu care Petre Geambașu formeză cel mai longeviv cuplu artistic, ei cîntînd împreună de 35 de ani! Au fost colegi la Teatrul ”Ion Vasilescu”, Geambașu fiind cel care i-a oferit cel dintâi contract în Vest: Doina nu poate uita nici acum șocul pe care i l-au produs vitrinele magazinelor din Stuttgart…Sub bagheta acestuia, solista ne-a reamintit distincția obținută la ”Cerbul de aur” 1970 (”Poarta sărutului” de Alexandru Mandy), după care a făcut o reverență în fața colegilor de breaslă Mihaela Runceanu, Gigliola Cinquetti, Domenico Modugno, Alain Barriere (”Ai plecat”, versiunea românească a șlagărului”Tu t en vas”, cîntată în duet cu Petre Geambașu).

   Petre Geambașu s-a căsătorit în 1971 cu Cristina, care-i este și acum alături. Rodul iubirii lor, Călin, a moștenit întrutotul talentul componistic și interpretativ al tatălui său, fiind la rîndu-i absolvent al UNMB și laureat al festivalului de la Mamaia. Fostul component de bază al ”Școlii vedetelor”, faimosul colectiv al lui Titus Munteanu, a interpretat cu lacrimi în ochi, la pieptul părintelui său, tulburătoarea piesă pe versurile lui Florin Busuioc ”Două destine pe-același drum” (”Dos corazones, dos historias”, lansată de Julio Iglesias împreună nu cu fiul său Enrique, ci cu Alejandro Fernandez): ”Mi-ai spus povești pe vremuri, eram un băiețel/ Parcă te-aud cum murmuri încet un cîntecel/ Vrăjit de vocea-ți caldă în brațe adormeam/ Și-ți spun acuma, tată, ca tine mă visam…”. Călin Geambașu, care are la rîndu-i propria orchestră (din cadrul căreia a fost prezentă acum doar talentata solistă Adriana Vlad), a dat viață cîtorva ”cover”-uri, predînd și el ștafeta fiului său Davin Alexandru, 5 ani, care promite să fie un percuționist fără egal! Invitată în spectacol a fost Paula Seling, care a oferit un superb micro-recital sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care s-a detașat delicatul omagiu adus celui numit cîndva ”Caruso din Carpați” – ne referim, evident, la melodia ”Caruso” a lui Lucio Dalla.

       Sărbătoritul a acordat o serie de diplome de excelență unor colaboratori care i-au fost alături în cele cinci decenii de carieră. Cum unii dintre aceștia se aflau chiar pe scenă, totul s-a legat. De pildă, Marcela Scripcaru, absolventă a UNMB, secția canto clasic, vine din Basarabia și face parte de mai bine de un an din orchestra actuală a lui Petre Geambașu. Cîștigătoarea unor premii importante la Festivalul internațional ”Dan Spătaru” de la Medgidia (premiul revistei ”Actualitatea Muzicală” în 2011, Trofeul în 2012) a cîntat piese lansate de Brenda Lee (solistă preferată a familiei Geambașu), denumită în anii  60 ”Miss Dinamită”, și de Christina Aguilera. Finalul a fost unul apoteotic, cu formula actuală Petre Geambașu Show Band într-o dezlănțuire ritmică. Alături de valoroși instrumentiști, de Doina Spătaru și de Marcela Scripcaru, din formație fac parte binecunoscuta Anca Țurcașiu (actriță, două premii de interpretare la Mamaia, roluri de mare dificultate în musical-urile montate la Operetă) și Elena Niciu ( de 3 ani în grup, a absolvit UNMB, secția Pedagogie-Pian). Cu ”My Bonnie”, ”Tarantella” și alte titluri celebre, Petre Geambașu a cîntat, a dansat (”…pentru noi”!), a provocat publicul, cu o tinerețe contaminantă. Avem nevoie de asemenea vedete profesioniste, așa încît, laolaltă cu un sincer ”La mulți ani!”, îi spunem că n-am uitat ”amenințarea” sa că va reedita acest memorabil concert în cîteva mari orașe ale țării!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.