Refrenele toamnei…la Zlatna!

Creații celebre ale compozitorilor Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Nelu Danielescu, Titel Popovici, ș.a., o sală arhiplină, cu un public avizat și civilizat, juriu competent (Stela Enache, Ionuț Fulea, Marian Stere), recitaluri aplaudate, transmisii TV (”Nașul TV”, ”Inedit TV”), parteneri media serioși (”Actualitatea muzicală”, ”Ultima oră”, ”Literatorul”, Radio România Internațional) – așa s-ar putea sintetiza cea de-a X-a ediție a festivalului internațional de interpretare a romanței ”Te-aștept pe-același drum – In memoriam Valer Ponoran” de la Zlatna. Am mai scris anterior de remarcabilele inițiative ale primarului meloman Silviu Ponoran, care-și cinstește începînd cu actuala ediție părintele, valoros artist liric și profesor de muzică, plecat dintre noi în intervalul scurs de la ediția a IX-a. Ei bine, și de această dată dînsul a fost garantul unei organizări impecabile din toate punctele de vedere, asigurate de primărie, consiliul local, consiliul județean (președintele Ion Dumitrel a fost seară de seară în sală), centrul de cultură ”Augustin Bena” din Alba-Iulia, casa de cultură ”Horea Popescu” din Zlatna. Cînd am scris impecabile ne-am referit atît la decoruri, trofeele superbe, transport, cazare (aspecte care în alte părți sînt ignorate), cît mai ales la calitatea acompaniamentului muzical, absolut impecabil. Din orchestra condusă de violonistul Ovidiu Barteș au făcut parte Kalman Urszui (acordeon), Marius Sabo (vioară), Zenu Zanc (contrabas) și Victor Geogian (pian). Formația a asigurat atît acompaniamentul concurenților, dintre care foarte puțini au venit cu partituri, cît și al vedetelor de renume din recital, Traian Jurchela și Ionuț Fulea, ambii adevărați maeștri ai romanței, lîngă care a stat cu fruntea sus cîștigătorul ediției precedente, Cristian Fodor din Orăștie. Celelalte recitaluri înafară de concurs au fost susținute de președinta juriului, îndrăgita solistă de muzică ușoară Stela Enache (cu melodii de Florin Bogardo, Dan Stoian și Jolt Kerestely, acesta din urmă cu două piese în primă audiție), de Marian Stere (cunoscutul textier, fost cîștigător al trofeului ”Aurelian Andreescu”, a cîntat și în duet cu Stela Enache) și de spumosul actor Jean Paler. Legat de acesta din urmă, nu putem uita adevăratul recital oferit de el și de ceilalți invitați la Băile Perșani, la invitația unei gazde de mare ospitalitate, Paul Istrate. Ideea primarului Silviu Ponoran, și anume de a alterna romanța cu muzica ușoară și umorul, s-a dovedit benefică, manifestarea avînd ritm și atractivitate.
Cu generozitate, organizatorii au oferit două diplome de participare, Oanei Cristina Panea din Craiova și veteranului de…72 de ani Pavel Gheorghe din Teiuș, ceilalți concurenți, cu toții cu bune prestații, intrînd în palmares. Casa de cultură ”Horea Popescu”, de pildă, a acordat distincția sa tenorului Tiberiu Adrian Szasz, student în anul IV la Academia de muzică ”Gh. Dima” și solist al Operei naționale române din Cluj-Napoca. Fiind vorba de romanță, s-a procedat bine că nu s-a fixat o limită superioară de vîrstă. Astfel, premiul ”Valer Ponoran” a revenit unui cunoscut activist cultural din Alba-Iulia, Vasile Repede, 66 de ani, care chiar a fost coleg și prieten cu artistul omagiat. Un Premiu special a revenit doljeanului Octavian Cosmin Dinuț, în timp ce mențiunile au ajuns la Nicolae Tuhuț din Abrud, solist experimentat, și la localnica Oana Maria Cristina Pășculeț, studentă în anul II la Academia de muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Pentru cei care asociază romanța cu vîrsta senectuții, a nostalgiilor și a amintirilor, îmbucurător este faptul că premiul III a fost acordat de juriu mezinei competiției. Sabina Maria Străchinaru n-are decît 15 ani și a onorat memoria fostului ei dascăl, neuitatul compozitor Titel Popovici, căruia i-a cîntat dificila creație ”Îmi pare rău”. Tinerețea a alternat pe podium cu experiența, fiindcă premiul II a fost cucerit de giurgiuveanul Ion Chiripuci, 55 de ani, absolvent al facultății de muzică de la Universitatea ”Spiru Haret” și aureolat de numeroase distincții și colaborări cu orchestre de prestigiu. În schimb, tînăra de 19 ani Lorena Pascu din Orăștie a reușit să-l depășească, cu siguranța dată de studiile de specialitate (tot mai mulți interpreți înțeleg importanța unei pregătiri profesioniste), fiind studentă la Academia de muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secția pedagogie muzicală. În cazul stabilirii destinatarului Trofeului, membrii juriului au fost unanimi: de departe cea mai valoroasă interpretă a fost Stela Botez, 24 de ani, de la Cahul, din ținutul Codrii Tigheciului, din sudul Republicii Moldova. Chiar dacă a debutat la 11 ani, s-a aflat pentru prima oară la un concurs de romanțe! A fost însă ajutată de solida sa educație muzicală, fiind absolventă, rînd pe rînd, a Școlii de arte ”Maria Cebotari”, a Colegiului de pedagogie muzicală și a Academiei de muzică, teatru și arte plastice ”Gavriil Musicescu” din Chișinău. Ea a dat viață cu sensibilitate și știință a nuanței celebrelor ”Smaranda” și ”Car frumos cu patru boi”.
Din toate punctele de vedere, a fost o manifestare de mare ținută, desfășurată în straie de gală (chiar și primarul Ponoran a fost înveșmîntat în frac!), inclusiv în plan muzical. Cu doruri și regrete, cu iubiri neîmpărtășite și crizanteme în glastră, festivalul a ilustrat plenar versurile poetului local Ioan Tătar: ”Pe-același drum de altă dată/ Te-am așteptat mereu să vii/ Romanța mea de mult plecată/ Revii acum din pribegii…”. A fost o ”pribegie” de 3 ani, cît a durat întreruperea festivalului, care să sperăm că de-acum ne va chema pe-același drum, la Zlatna, în fiecare toamnă…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.