Planeta ASTRA Film pulsează

Vremea a ținut cu iubitorii de cinematografie documentară care au ales în această săptămână să se afle în Sibiu, capitala filmelor documentare . Astfel, în timp ce unii care erau încă pe drum spre Sibiu, au avut parte de soare numai bun de călătorit, ASTRA Junior l-a concurat în lumină și căldură prin programul realizat pentru preșcolari și școlari.

Cum a fost AFF la începuturi

Nici nu ne-am cazat bine că a venit seara dar și momentul mult așteptat al ceremoniei de deschidere AFF 2013. Ca de fiecare dată, festivalul a avut un început inedit și nonconformist. Dacă anul trecut startul maratonuluide filme a fost dat de „ Satul de demult”, anul acesta am asistat la una dintre cele mai interesante expuneri despre cum a luat naștere Festivalul Astra. Este un film despre vis devenit realitate, un film în care sunt punctate etapele principale, provocările, soluțiile găsite în momente de răscruce. Nici nu se putea ceva mai potrivit la aniversarea a 20 de ani de la înființare și minutele de vizionare au trecut ca prin farmec, îl recomand cu dragă inimă.

Semne bune…festivalul are

Înainte de a se continua maratonul de filme, directorul AFF Dumitru Budrala ni l-a prezentat pe Preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu- Ioan Cindrea, care și-a anunțat public promisiunea dorința de a putea susține și viitoarele proiecte ASTRA Film.

Odată cu aceste premise pozitive programul festivalului a trecut la nivelul Incredibil cu „Google și creierul mondial”, o proiecție în care au fost subliniate multe întrebări referitoare la confidențialitatea datelor personale ale utilizatorilor acestui motor de căutare și dacă nu ți-ai pus vreodată problema cărților pe care le găsești gratuit pe google, cu siguranță ai s-o faci după ce ai văzut acest film. Desigur, prezența în sală ți-ar fi asigurat și o discuție cu regizorul autor Ben Lewis, care a susținut o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri) pentru toți cei prezenți.

Muzica serii

Ziua s-a încheiat oficial în foaierul Casei de Cultură, unde spectatorii au putut studia expoziția de fotografii retrospectivă a festivalurilor de până acum. Merită să le studiezi. Cine știe? s-ar putea chiar să ai surpriza să te descoperi printre imagini. Dar ce ne-a încântat sufletele și a făcut poate și ploaia de afară să se înmoaie au fost acordurile și versurile interpretate de Ada Milea, acompaniată de actorii clujeni Cristi Rigman şi Anca Hanu.

Alte surprize

Și să nu uit, tot în foaier, veți veți întâlni un artist a cărui expoziție o puteți vizita în Piața Mare și care la acest eveniment vă servește cu stropi dintr-un butoi magic; mai mult nu vă spun, ca să nu vă stric plăcerea descoperirii.

Bine, bine… și ce urmează? Un program AFF mai bogat din zi în zi, pe care te invit și pe tine să-l descoperim împreună la fața locului.

Programul celor 7 zile de sărbătoare ale Festivalului Internațional de Film ASTRA 2013

După cum am  mai anunțat în articole ulterioare vor fi:

  •  5 secțiuni dedicate filmelor înscrise în competiție: Internațional, Central and Eastern Europe, Romania,  Student, Eco Cinematograff
  • 3 secțiuni speciale Retro20, Incredibil, Made in Romania, dintre care Retro20 a fost creată în premieră pentru ediția aniversară AFF 2013

Ordinea și sălile unde vor avea loc proiecțiile le găsești aici: http://www.astrafilm.ro/program.aspx?day=1

       De asemenea, pentru prima dată în istoria festivalurilor de film documentar , aproape 20 de reprezentanți ai festivalurilor internaționale de film documentar din diverse colțuri ale lumii vor fi prezenți în același timp în fața publicului cinefil. Tot ce trebuie să faci pentru a-i urmări este să consulți programul coferințelor de pe http://www.astrafilm.ro/conferinta.aspx și să fii prezent acolo.

Trei profesioniști de renume la masterclass

     La unul din masterclassuri ne vom putea reîntâlni cu Petr Lom , care după ce și-a luat  doctoratul în științe politice a renunțat la cariera universitară în 2003 pentru a se dedica carierei de regizor și producător de film documentar având ca specific drepturile omului.

Tot la categoria masterclass Alexandru Solomon  propune tema Mizanscena memoriei si filmul documentar iar discuția cu Thomas Ciulei va porni de la filmul său ”Nebunia capetelor”, prezentat la ASTRA FILM FESTIVAL 2006.


Proiect

     Un alt proiect aparte de care iubitorii de fim documentar ar putea fi interesați este Programul CREATIVE EUROPE, prin care MEDIA Desk România oferă oportunități de producție de film și festivaluri. Dacă ești unul dintre ei urmărește-i în programul: http://www.astrafilm.ro/prezentare-mediadesk-programul-creative-europe.aspx

La miez de noapte

        Programul Festivalului AFF din acest an îți oferă și-o opțiune pentru miezul nopții la ATRIUM CAFÉ unde vei putea urmări  de marți până duminică Filmul de la ora Zero.

Elevi

      Aflată la a-V-a ediție secțiunea ASTRA Junior  dedicată elevilor vine puternic din urmă cu tot alaiul de copii şi adolescenţi a căror participare și implicare se înmulțește considerabil de la an la an. S-au agrenat în proiecte, concursuri și desene care sunt incluse în program după cum urmează: http://www.astrafilm.ro/af-junior-2013.aspx?year=2013

       Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Film documentar ASTRA 2013 va avea loc  14 octombrie ora 19:00(la Casa de cultură a sindicatelor chiar înainte de fabuloasa proiecție Google și creierul mondial), iar ceremonia decernării premiilor se va desfășura sâmbătă, 19 octombrie ora 19:00, la Sala Thalia.

Angelica STÂNGĂ

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.