Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

PLANURI AMBIȚIOASE: Recondiţionarea partiturilor de muzică veche românească

Publicat: joi, 25 octombrie 2018

Dirijorul Florin Ciofică, care s-a aflat sâmbătă seara la pupitrul Orchestrei Naţionale de Suflători într-un concert susţinut la Târgu Mureş în cadrul proiectului cultural „100 de ani în 10 zile”, susţine că, împreună cu Casa de Discuri Electrecord, derulează un program de recondiţionare a partiturilor cu muzică veche românească, iar până acum au fost salvate 85-86 melodii.

„În seara aceasta (sâmbătă, 20 octombrie- n.n.)  au fost 30 de instrumentişti, dar în total suntem 45, numai că repertoriul ales a fost exact orchestrat pentru cei 30 de instrumentişti. Avem orchestratori buni şi, în general, cu instrumentele de suflat se poate cânta absolut orice. Cine spune că, domnule, clarinetul nu e ca vioara, se înşeală. Dar mâna foarte bună este a orchestratorului, care ştie să pună una peste alta şi culorile care să iasă de aici şi, în final, creează o emoţie pe care am văzut-o în seara asta. Repertoriul, marea majoritate a pieselor sunt din biblioteca noastră, a Electrecordului, dar noi avem în plan de a recondiţiona foarte multă muzică veche românească şi pentru asta găsim partituri care abia se mai văd sau sunt deteriorate, le recondiţionăm şi le înregistrăm. Sunt foarte mulţi străini care sunt dornici de a le studia şi ei, ca partituri, şi de aici s-a şi născut ideea de a face editura Electrecord, în care noi exportăm afară tot ce avem bun.(…) Până acum am salvat cam 85-86 de melodii, dar noi în bibliotecă avem vreo 3.200, nu numai din repertoriul nostru, ci şi din repertoriul internaţional”, a declarat pentru AGERPRES dirijorul Florin Ciofică.

În cadrul programului artistic de la Târgu Mureş, Florin Ciofică şi Orchestra Naţională de Suflători au prezentat şi o melodie foarte veche, o arie din Muntenia.

„Am avut acum o melodie foarte veche, nu-i cunoaştem autorul, şi este o arie din Muntenia, care aţi văzut şi dumneavoastră cât de bine era scrisă şi dacă ascultai un taraf original de la vremea respectivă, parcă se apropia de stilul respectiv. Noi am avut compozitori şi avem încă, dar s-au dus către o şcoală din asta, mai occidentală. Eu unul am rămas un semiconservator, să spun, şi nu mă abat de la a duce tradiţia mai departe. Unul din obiectivele noastre este acela de recondiţiona partiturile de muzică veche românească şi a le aduce chiar şi ca format să fie la un standard super. Mai este implicată Societatea Electrecord, care a renăscut ca pasărea Phoenix (…) S-a investit în noua tehnologie, împreună cu ODS – Optical Digital Solutions – facem partea de vinil, deci noi reluăm producţia de vinil”, a afirmat dirijorul.

Mai nou, susţine dirijorul Florin Ciofică, există un proiect de deschidere a unor cafenele în care se vor servi specialităţile preferate de marii artişti ai României, în acordurile muzicii ascultată la patefon.

„Acum îndrăznim să deschidem un lanţ de cafenele care se vor numi Electrecord Cafe, unde, de la intrare, veţi întâlni patefonul sau (…) sau veţi bea cafeaua Gică Petrescu, pentru că el o bea cu un bob de muştar, sau veţi mânca prăjitura Maria Tănase, că ea mânca prăjitură cu fistic. Proiectul va pleca deodată în Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi, mi se pare, Baia Mare. După aceea ne extindem. Pick-up-ul Electrecord o să apară pe piaţă, deci chestiuni de tradiţie, care au fost cândva. Eram numărul 1, de ce să nu redevenim, că putem?”, a arătat Florin Ciofică.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=105471

Publicat de la data oct. 25 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2019, 13:58
 

ENE
Soare
29°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 47%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 9
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
30°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Nori intermitenti
19°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 10 – 20 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 iunie, ora 23 – 19 iunie, ora 10; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 23 […]

Loto

Horoscop

  • 215.511 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme