Planurile de redresare ale statelor europene, sărace în programe pentru… săraci
Şeful executiv al European Social Network, Alfonso Lara Montero (foto), arată că majoritatea planurilor naţionale de redresare şi reziliență nu au măsuri pentru incluziune socială sau reforme ale serviciilor publice care să fie direcţionate spre lupta împotriva sărăciei.
Mai precis, nu sunt alocate fonduri pentru programe care să aibă rezultate concrete pentru cei mai loviţi de pandemie.
După ce a analizat programele primelor zece țări care au prezentat PNRR, organizaţia a constatat, de pildă, că Franţa alocă 13 miliarde de euro programelor pentru tineri şi…100 de milioane de euro pentru cei mai vulnerabili cetăţeni.
Planul Cehiei este centrat aproape exclusiv pe digitalizare şi automatizarea muncii, iar în Germania, doar 4,7% din fonduri sunt direcţionate spre incluziunea socială, cu 61 de procente din sumă îndreptate spre pregătirea profesională a tinerilor.
Chiar şi planul Spaniei, care pare mai orientat spre persoanele care nu mai pot munci, pune accent principal pe căminele de bătrâni şi nu pe proiecte de ajutorare în cadrul comunităţilor.
La rândul său, Slovenia are prevăzute alocări pentru protecție socială, dar nu apar aici eradicarea sărăciei, protecţia copiilor din familii vulnerabile sau suport pentru tinerii care ies din grija statului, în aşa fel încât aceștia să se integreze în societate.