Program militar în premieră pentru Uniunea Europeană

S-a aprobat fondul European destinat apărării. 7,9 miliarde de euro fac drum blocului comunitar spre realizarea în premieră a unui program dedicat cercetării militare.

Demn de menţionat este faptul că o parte din bani este destinată dezvoltării deprototipuri de armament, cu condiţia că statele membre să achizitoneze produsul finit, notează Euractiv.

Scopul programului este de a include noi entităţi în reţele de cooperare între state membre care nu au fost până acum active în industrie”, explică un europarlamentar polonez, Zdzisław Krasnodębski.

Comisia Europeană va acorda aceste granturi, iar competiţia pentru a le obţine va începe în perioada următoare.

„Trebuie să ne ținem securitatea în propriile mâine şi să fim capabili să ne dublăm puterea soft cu tot mai mult arsenal hard”, spune comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton.

Organizaţii neguvernamentale şi mai mulţi europarlamentari au atras atenţia că se oferă un „cec în alb” industriei militare, cu atât mai mult cu cât în viitorul exerciţiu financiar, timp de mai mulţi ani, Parlamentul European nu va fi implicat în procedurile de control al acestor alocări.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.