Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Politicienii să joace Hora Unirii nu din picioare, ci din suflet

Publicat: joi, 25 ianuarie 2018

Citesc un material de presă, documentat sumar, dar pilduitor. Istoria ne-o facem singuri, dacă suntem un popor puternic, ne-o facem cu ajutorul altora, sau ne-o fac alții. ”Împăratul Franței, Napoleon al III-lea, a propus crearea unui stat-tampon, format din principatele Moldovei și Valahiei. Otomanii considerau aceste două principate drept provincii privilegiate ale Imperiului, însă, în fapt, ele se bucurau de o mare autonomie.
Soluția propusă de Napoleon al III-lea a stârnit opoziția altor mari puteri, precum Austria sau Imperiul Otoman, de aceea a fost găsită o soluție de compromis: cele două principate urmau să alcătuiască un fel de uniune, cu legi și cu unele instituții comune, dar conduse fiecare de câte un principe și fiecare cu parlamentul ei, intitulat adunare obștească”.
Ce treabă aveau alții cu noi? Aveau. Uneori ”complotiștii internaționali” au acționat în favoarea României care, din Dacia care fusese cândva, nu mai rămăsese, după faza cnezate/voievodate, mai nimic, sau puțin peste nimic. Și totuși, situarea noastră europeană, mulțimea vorbitorilor de limbă română, o vechime pe care alții din preajmă n-o aveau, ne făceau importanți. Napoleon al III-lea, înțeleg, a fost naș al cununiei dintre Moldova și Țara Românească, nu neapărat fiindcă îi plăceau mirii, ci pentru că dorea un tampon în fața Rusiei. Și azi unii ne vor tampon în fața Rusiei, ceea ce nu e rău, cu condiția să ne vrea și ne lase ce SUNTEM, să ne lase să FIM. Adică lăsându-ne, relativ întreagă, o demnitate națională pe care, fie vorba între noi, ne-o cam facem, prin politica de vârf, de toată mila.
Mâine dansează Hora Unirii la televizor mai ales politicienii. Sper să ia aminte și să nu dea doar din picioare. Să danseze, dacă se poate, din creier și – ce speranță! – din suflet.

Lucian Avramescu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=90212

Publicat de la data ian. 25 2018. Categorii COLȚUL OPINIILOR, LUCIAN AVRAMESCU, Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 august 2019, 17:00
 

NE
Predominant înnourat
27°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 27°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 34%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:21
Apus: 20:19
Prognoza 18 august 2019
Zi
 

NNV
Parţial însorit
30°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
16°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.647 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team