Scopul PSD

Scopul guvernarii PSD nu are legatura cu democratia. Scopul guvernarii PSD are legatura cu reprimarea statului de drept, la adapostul caruia, partidul sa isi poata exersa plenar politicile devalizante economic pentru tara si atat de profitabile pentru partid. Profitabile pentru un grup restrans din fruntea partidului. Profitabile si voit scutite de anxietati legate de respectarea in vreun fel a legii. Atat.

Poate exista, asadar, o democratie, fara stat de drept? Poate exista un stat de drept, fara democratie? Din perspectiva democratica occidentala, NU!

Democratia liberala – vest-europeana si nord-americana – ( „liberala” in sensul liberalismului clasic, de secol XIX, nicidecum in sensul liberalismului de stanga actual) este caracterizata nu doar de alegeri libere si corecte, ci si de statul de drept si de separarea efectiva a puterilor in stat. Libertati si drepturi, care pe langa multe altele, sunt garantate si ocrotitie de principii constitutionale.

Romania nu este o democratie liberala, asadar. Ci, una electoralista, sezoniera, partiala. O democratura. Pare ca suntem liberi. Pare ca traim intr-o democratie. Paradoxul este ca libertatea si democratia nu merg mana in mana, la noi.

Dar nici libertatea nu este una autentica. Ea este cenzurata economic de catre un stat omniprezent in viata individului, prin parghii fiscale sufocante, prin cumetrii de clan cu virtuti corupte, prin coercitii partinice de extractie autoritarista, care reduc libertatile individului la cele permise de atotputernicul partid-stat.

O tara fara democratie liberala, fara libertate individuala reala, sufocata de interventionsim guvernamental si cu un capitalism de stat, grevata de un parlamentarism legal dar ilegitimizat prin abuz si incompetenta, o tara cu partide politice aflate la gvernare, care au ca scop reprimarea statului de drept, se poate numi, in cel mai fericit caz, o autocratie electoralista.

Aceasta este Romania anului 2018. O autocratie electoralista.

D.Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.