Polonia se aşteaptă ca noul program de pensii private să dea un impuls bursei

Bursa de valori de la Varşovia ar putea primi un implus de capital în valoare de cel puţin 12 miliarde de zloţi (3,5 miliarde dolari) pe an în urma noului program de pensii private aprobat recent de Guvernul polonez, a apreciat miercuri vehiculul de investiţii de stat al statului polonez (PFR), informează Reuters.

Marţi, Guvernul polonez a aprobat un nou program de pensii private, care permite polonezilor să contribuie mai mult la pensiile lor. Potrivit acestui plan, angajaţii vor putea să direcţioneze, în mod voluntar, 2-4% din salariul lor brut la noua schemă de pensii, pe lângă sumele pe care le plătesc obligatoriu în fiecare lună pentru pensii, în timp ce angajatorul va plăti până la 4% din salariul lucrătorului.

Noua schemă de pensii ar urma să intre în vigoare în luna ianuarie 2019, iar contribuţiile vor fi gestionate de firmele private de asset management.

„Implementare acestei scheme va da un impuls puternic dezvoltării bursei de valori de la Varşovia în centrul financiar al regiunii noastre. Estimăm că impactul total al economiile acumulate în noua schemă ar urma să se ridice la cel puţin 12 miliarde zloţi pe an”, a menţionat PFR într-un comunicat de presă.

Bursa de la Varşovia este deja cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, regiune unde concurează în principal cu bursa de la Viena. În prezent, bursa poloneză încearcă să îşi revină după o ieşire semnificativă a investitorilor ca urmare a reformei fondurilor de pensii din 2013. Atunci, precedentul guvern a preluat controlul asupra pachetelor de obligaţiuni deţinute de fondurile private de pensii, ceea ce dus la ieşiri de capital de pe bursă.

Principalul indice al bursei de la Varşovia, WIG20, a înregistrat un declin de 3% de la începutul acestui an, după un avans de 26% în 2017. Însă rulajul la bursa de la Varşovia a scăzut la cel ca şi numărul de noi listări.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.