Poluarea, în funcție de cine o acuză. Statele dezvoltate își exportă masiv deșeurile prin Asia

O analiză extinsă „The Guardian” a pus în evidență faptul că doar vreo 20 de companii sunt responsabile pentru producerea a mai mult de jumătate din toate deșeurile de plastic de unică folosință din lume, alimentând criza climatică și creând o catastrofă de mediu, arată o nouă cercetare.

Printre companiile globale responsabile pentru 55% din deșeurile de ambalaje din plastic din lume se află atât corporații de stat, cât și corporații multinaționale, inclusiv giganți din petrol și gaze și companii chimice.

Indicele Producătorilor de deșeuri din plastic dezvăluie pentru prima dată companiile care produc polimerii care devin articole din plastic, de la măști de față la pungi și sticle de plastic și care, la sfârșitul scurtei lor vieți, poluează câmpurile și oceanele, sunt arse sau aruncate în gropile de gunoi.

ExxonMobil este cel mai mare poluator de deșeuri de plastic de unică folosință din lume, contribuind cu 5,9 milioane de tone la munții deșeurilor la nivel mondial, concluzionează analiza la care au participat Wood Mackenzie, London School of Economics și Stockholm Environment Institute.

Cea mai mare companie de produse chimice din lume, Dow, cu sediul în SUA, a creat 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, în timp ce întreprinderea chineză de petrol și gaze Sinopec a generat 5,3 milioane de tone.

11 companii sunt din Asia, patru din Europa, trei din America de Nord și câte una în America latină și Orientul mijlociu. Toată această enormă producție de plastic, afacere profitabilă, este bine finanțată de giganți bancari ca Barclays, Bank of America, Citigroup sau JPMorgan Chase. Acum, că v-ați făcut o idée despre cine poluează lumea, câteva detalii despre exportul de deșeuri și cum fac marile puteri să scape de cantități enorme de gunoi în state îndepărtate. Dacă tot s-au trezit autoritățile române la o realitate care le-a stat sub nas cu anii…

Deșeurile de plastic din Marea Britanie sunt exportate în Turcia, apoi aruncate sau arse ilegal, arată un document Greenpeace.

În 2020, 210.000 de tone de deșeuri, mare parte din plastic, din Marea Britanie, au fost trimise în Turcia – o creștere uimitoare față de cele doar 12.000 de tone din 2016.

Mare parte din aceste resturi au ajuns pe drumuri, pe câmpuri și pe căi navigabile.

Raportul Greenpeace a avertizat că Turcia devine „cel mai mare depozit de deșeuri din plastic” din Europa, pentru că această cantitate a crescut de la în 2016, când au fost trimise 12.000 de tone.

Partea incriminată” susține nici mai mult nici mai puțin că „Regatul Unit este un lider global în combaterea poluării cu plastic”, s-a auzit dinspre guvernul britanic, căruia Greenpeace i-a cerut un punct de vedere, dar fiind faptul că Marea Britanie generează mai multe deșeuri de plastic per persoană decât orice altă țară în afară de SUA.

Doar că organizația a investigat 10 locații din sudul Turciei și a găsit saci de plastic și ambalaje de la supermarketurile și comercianții cu amănuntul din Marea Britanie, liderul în combaterea poluării.

De asemenea, s-au găsit ambalaje pentru teste de depistare a coronavirusului, ceea ce înseamnă că deșeurile au fost vechi de mai puțin de un an, se arată în raport. Alături de Turcia, destinații de export pentru deșeurile britanice sunt Malaezia și Polonia, țări care au primit cele mai mari cantități de exporturi de deșeuri cu această origine în 2020.

241 de camioane cu deșeuri vin zilnic în Turcia, din toată Europa

Statele membre ale Uniunii Europene au trimis și ele de 20 de ori mai multe deșeuri de plastic în Turcia în 2020 comparativ cu 2016. Nihan Temiz Atas, de la Greenpeace Mediterranean, spune că „aproximativ 241 de camioane de deșeuri de plastic vin în Turcia în fiecare zi din toată Europa”.

Biroul de recensământ al SUA a publicat date complete de export din 2018 pentru transporturile de deșeuri din plastic generate în SUA și trimise în alte țări. Datele evidențiază că  aproximativ 157.000 de containere mari de transport maritim de deșeuri din SUA au fost trimise către țări despre care se știe că sunt deja copleșite de resturi de plastic și sunt surse majore de poluare cu plastic. Cantitatea reală de resturi din plastic din SUA care ajung în țări cu gestionare deficitară a deșeurilor poate fi chiar mai mare, deoarece țări precum Canada și Coreea de Sud pot reexporta deșeurile de plastic din SUA.

Deșeurile din plastic exportate au fost considerate „reciclate” de către Agenția SUA pentru Protecția Mediului de zeci de ani. Datele Biroului de recensământ al SUA arată că exporturile către China și alte țări erau în vigoare încă din 1992, primul an din baza de date. Printre destinații – amintita Turcia, Tailanda, Malaezia, India, Hong Kong, Vietnam etc.

Ce fac aceste țări cu plasticul din SUA? Potrivit publicației „The Conversation”, în Vietnam „mai mult de jumătate din plasticul importat în țară este vândut în comunități marginale, unde este procesat informal, în principal la scară de uz casnic adică se sppală șise topește plasticul, consumându-se multă apă și degajându-se o cantitate enormă de fum toxic. Apa netratată este deversată pe căile navigabile și aproximativ 20 la sută din plastic este inutilizabil, astfel încât este aruncat, multiplicand problemele de poluare.

În timp ce SUA și alte țări dezvoltate exportă deșeuri de plastic către statele care nu sunt foarte bine echipate pentru a le gestiona – dacă ar putea să le gestioneze acasă țările puternice, ar face-o, așadar, se pare că nimeni nu este perfect echipat pentru gestionarea deșeurilor, poate cu excepția statelor din nordul Europei  – aceleași țări asiatice sunt învinovățite ca fiind principalele poluatoare ale oceanelor. De Ziua Pământului 2018, „USA Today” le recomanda americanilor să nu se simtă vinovați pentru deșeurile autohtone din plastic, deoarece „țările asiatice distrug oceanele lumii”. Dar din momentul în care guvernele acestor state au reacționat – Malaysia, Taiwan, Tailanda și Vietnam au impus restricții – exportul de plastic din SUA s-a înjumătățit.

La rândul său, alt autointitulat „lider global” al măsurilor pentru mediu, Uniunea Europeană, a interzis abia de la începutul acestui an exportul deșeurilor de plastic nesortate în țările mai sărace, scrie „Deutsche Welle”.

Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat că noile norme care modifică Regulamentul privind transportul deșeurilor din 2006 al blocului vor interzice complet exporturile de materiale plastice nesortate către țările mai puțin industrializate din afara OECD. În 2020, potrivit lui Sinkevicius, UE a exportat 1,5 milioane de tone de deșeuri de plastic, în principal în Turcia și țări asiatice, precum Malaezia și Indonezia.

La nivel global, aproximativ 6,3 miliarde de tone de deșeuri din plastic au fost generate din 1950 încoace, din care 12% la sută au fost incinerate și mai puțin de 10 procente reciclate. Restul sunt pe câmpuri, în ape și implicit în ce respiram și în ce mâncăm – mai nou, urme de plastic au apărut și în placenta unor proaspete mămici.

Roxana Istudor

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.