Poluarea masivă din Madrid crește rata mortalității

Capitala Spaniei a înregistrat cele mai multe decese premature cauzate de poluarea cu dioxid de nitrogen din Europa, arată datele unui studiu citat de Bloomberg.

În capitala Spaniei, nivelul ridicat de NO2 este responsabil de 7% din totalul deceselor raportate anual. Dioxidul de nitrogen este asociat în mare parte cu emisiile produse de automobile, în special cu modelele diesel.

Particulele fine din aer, cunoscute drept PM 2,5, sunt generate, printre altele, de trafic şi activităţile industriale. Mai multe studii arată că poluarea aerului creşte riscul bolilor de inimă, infarcturilor, astmului, pneumoniei şi cancerului pulmonar. Madrid are un trafic mediu de 1 milion de mașini pe zi.

Probleme majore cu poluarea sunt şi în Barcelona. Agenţia Europeană pentru Mediu a anunțat, în toamna anului trecut, că poluarea este responsabilă pentru 480.000 de decese premature în Europa.

Rata de mortalitate provocată de poluarea cu dioxid de nitrogen este mult mai severă în zonele din sudul şi vestul continentului, arată Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.