Ponta: A fost un an foarte bun şi uşor comparativ cu ceea ce urmează

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la împlinirea unui an de guvernare USL, că a fost un an uşor „faţă de ceea ce urmează”…

„Cred că a fost uşor acest an faţă de ceea ce urmează, însă cu atât mai mult având legitimitate şi având stabilitate, sunt foarte hotărât ca prim-ministru să atacăm toate zonele în care trebuie făcute schimbări, să îndeplinim ceea ce am propus în programul de guvernare. (…) Am reuşit în acest an să îndeplinim toate ţintele de disciplină bugetară, cred că suntem singura ţară care ne-am îndeplinit absolut toate ţintele, ieşim din deficitul excesiv. Pe de altă parte, suntem singura ţară care a mărit pensii şi salarii în această perioadă. Cum reuşim să ţinem această combinaţie în continuare…de aceea am zis că ştiu ce mă aşteaptă (…) Pot să spun că a fost un an foarte bun, acum mi-am dat seama, povestindu-vă dumneavoastră, că am realizat nişte lucruri pe care alte ţări nu le-au realizat”, a declarat premierul Victor Ponta, la împlinirea unui an de guvernare USL.

Domnia sa a  ţinut să afirme că Guvernul are o stabilitate politică incontestabilă şi o viziune clară asupra situaţiei ţării.

„Vreau să apreciez că în acest an de zile am reuşit o serie de lucruri importante. Nu vreau să cad în păcatul celor care ne urmăresc cu mare atenţie, comentariile la un an de guvernare sunt comentarii care spun că totul a fost rău la un an de guvernare, cred că sunt exagerate. De asemenea, sunt exagerate cele care spun că totul a fost bine în acel an. Cred că linia de mijloc – partea plină şi partea goală a paharului – este cea mai raţională şi acceptabilă. Însă avem o stabilitate politică incontestabilă şi guvernul care a fost învestit în urmă cu un an prin votul şi prin solidaritatea parlamentarilor USL – PSD, PNL, PC, minorităţi – la fel a primit un al doilea vot după alegeri şi este un guvern stabil şi un guvern solid, un guvern care nu e în fiecare zi sau în fiecare lună în bătaia valurilor aduse de o situaţie politică sau alta. Avem legitimitate, ceea ce nu mai avea şi n-a avut de fapt niciodată Guvernul Boc, avem legitimitatea dată de votul din 9 decembrie de cetăţenii României, avem o viziune foarte clară”, a declarat premierul.

Printre priorităţile Cabinetului Ponta s-ar număra energia, agricultura şi infrastructura:

„România are o şansă uriaşă în acest moment, în aceşti ani, de a fi cu adevărat importantă pe harta energetică a regiunii şi urmează câteva momente extrem de importante – finalizarea Proiectului Nabucco, investiţiile în explorări off-shore (…), investiţiile în transportul energiei”, a mai spus premierul.

Ponta: Începem construcţia autostrăzii Comarnic – Braşov

Premierul Victor Ponta a mai anunţat că începând de miercuri demarează negocierile pentru încheierea contractului de construcţie a autostrăzii Comarnic – Braşov.

„Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine (miercuri – n.r.) încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic – Braşov. La fel, suntem în fază avansată cu centura Sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti – Craiova. Deci, partea de infrastructură categoric trebuie îmbunătăţită”, a anunţat premierul.

Ponta: Trebuie să inaugurăm în 2013 conexiunea de gaze cu Republica Moldova

Victor Ponta a mărturisit că doreşte ca în 2013 să fie inaugurată conexiunea de gaze cu Republica Moldova.

„România are şansa uriaşă în acest moment, în acest an, în aceşti ani de a fi într-adevăr importantă pe harta energetică a regiunii. Şi urmează câteva momente extrem de importante: finalizarea proiectului Nabucco, investiţiile în explorările off shore – am fost nu întâmplător în vinerea mare să văd cu ochii mei ceea ce înseamnă într-u fel viitorul României din punct de vedere energetic – investiţiile în transportul enegiei – anul acesta vreau inaugurăm, şi ca un mesaj special pentru Republica Moldova – conexiunea de gaze, după aceea urmând să îmbunătăţim conexiunea de energie de înaltă tensiune”, a explicat Victor Ponta.

Premierul susţine coaliţia de trei partide care formează familia politică proeuropeană din Republica Moldova şi speră ca la Summitul de la Vilnius să existe un rezultat favorabil pentru această ţară din partea Uniunii Europene.

„Poziţia oficială a mea ca om politic şi ca prim-ministru este de a sprijini o coaliţie, aşa cum a existat şi până acum între Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal din Moldova şi Partidul Democrat cele trei familii politice şi proeuropene cu care partidele noastre de altfel au şi relaţii politice. Şi coaliţia care a existat până la demiterea guvernului eu sper şi îmi doresc foarte mult să rămână unită, să susţină un guvern care să asigure un rezultat pozitiv pentru Moldova la Summitul de la Vilnius. E foarte important pentru România ce se întâmplă în Moldova, nu e un simplu vecin”, a declarat Ponta.

Ponta: Democrat liberalii nu sunt de acord cu nimic

Premierul a precizat că se poate lua în calcul angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind regionalizarea dacă va exista un acord al forţelor politice.

„Dacă există la un moment dat un acord, nu doar al USL, ci al forţelor politice, poate fi avută în vedere această procedură rapidă. dacă nu există un acord politic al forţelor politice – aici nu vorbesc de PDL, că ei nu sunt de acord cu nimic, ei nu sunt de acord nici între ei. Nici nu ştiu cu cine să vorbesc, cu domnul Blaga, cu doamna Udrea, cu cine să vorbesc?”, a întrebat, retoric, premierul Victor Ponta.

„PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a răspunderii Guvernului pe reforma administrativ-teritorială sau regionalizare, cum îi spune domnul Ponta. Este revoltător că o coaliţie care are 70% în Parlament stabileşte procedura tehnică pentru un act normativ atât de important înainte de a spune românilor cum vede această reorganizare administrativ teritorială”, a declarat, în urmă cu o săptămână, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Ponta: Românii nu vor merge în Marea Britanie pentru beneficii sociale

Românii care merg să lucreze în statele europene occidentale fac acest lucru pentru a munci sau pentru a se instrui, nu pentru a beneficia de pe urma ajutoarelor sociale, a declarat premierul român, Victor Ponta, într-un interviu publicat marţi de ziarul britanic The Times.

„Majoritatea oamenilor nu au de gând să meargă în Marea Britanie, Germania sau Franţa pentru beneficiile sociale; ei vor să meargă pentru educaţie, pentru schimburi culturale, pentru locuri de muncă bine plătite. Este doar o prejudecată să se creadă că românii vor merge în Marea Britanie pentru beneficii sociale. (…) De asemenea, din cauza campaniilor politice, este mult mai simplu să învinovăţeşti pe cineva din exterior decât să oferi soluţii. Cred în continuare că această abordare nu va deveni o abordare politică majoră a problemei”, declarat Victor Ponta pentru The Times.

Ponta: Românii apreciază că nu mă mai cert cu Băsescu

Majoritatea românilor apreciază faptul că preşedintele şi prim-ministrul nu se mai ceartă, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la un post TV.

„Am făcut un gest, o decizie care mi-a adus multe critici, de a încerca să normalizez nu relaţiile personale, pentru că aia e foarte greu după ce s-a întâmplat, ci relaţiile instituţionale cu preşedintele ţării: faimosul acord de colaborare instituţională. Important este că eu cred în continuare că, dincolo de prejudiciile pe care le-am suferit strict personal prin acuzaţii – unele le înţeleg, altele au fost exagerate – faptul că cele două instituţii nu s-au mai sabotat, nu a mai fost un război continuu, nu ne-am mai trezit că preşedintele nu îmi semnează mie o hârtie, eu îi iau lui avionul sau locul, cred că în ansamblu, pentru România, a fost un lucru bun. M-am uitat pe cercetările de opinie publică şi cea mai mare parte a oamenilor, fără să devină fani ai lui Traan Bsescu sau neapărat ai mei, au spus „Da, domnule, asta e, mie îmi place de Ponta sau de Băsescu, dar dacă unul e preşedinte şi celălalt e prim-ministru, că nu se plac sau nu se suferă, trebuie să nu se mai certe şi să facă fiecare partea lui din job”. Anul 2013 sigur va fi un an mult mai liniştit şi nici anul 2014 nu îl văd un an foarte agitat”, a declarat Ponta la Prima TV.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.