Ponta: Băsescu ar fi mai bine să tacă

“Băsescu ar fi mai bine să tacă! A ratat toate ţintele şi, cu cât face mai puţin scandal, va fi mai bine pentru România”, spune premierul Victor Ponta.

Declaraţia premierului Victor Ponta. dată sâmbătă seara, unui post de tereliviziune,  vine ca răspuns la discuţiile pe marginea aderării la Schengen.

Şeful statului a spus că se delimitează de afirmaţia ministrului de externe Titus Corlăţean, făcută aseară la un post de televiziune. Demnitarul a spus că în cazul unei noi amânări de aderare la Schengen, tema nu va mai fi prioritară pentru România.

Primul care a reacţionat printr-un comunicat de presă a fost preşedintele Traian Băsescu.

A declarat preşedintele într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Preşedinţiei, la care a adăugat că se delimitează de afirmaţia ministrului. O astfel de declaraţie nu avea cum să treacă neobservată.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns că şeful diplomaţiei externe a vorbit în numele Guvernului şi a punctat şi el acelaşi lucru: dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară pentru România.

La rândul lui, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că România s-a achitat de toate obligaţiile în perspectiva aderării.

Pe de altă parte, ca urmare a reacţiilor dure ale Marii Britanii şi Germaniei, ţări care se tem că imigranţii români, după ce vor fi ridicate restricţiile pe piaţa forţei de muncă, la 1 ianuarie anul viitor, le vor crea o serie de probleme, preşedintele Traian Băsescu a vorbit pentru cotidianul austriac Kurier despre migrația românilor în UE. „Nu va exista nicio invazie a românilor. Nu se va ajunge la probleme”, a declarat Băsescu.

Băsescu a precizat că cetăţenii români care lucrează în statele Uniunii Europene sunt foarte bine pregătiţi profesional.

„Vorbesc nu ca politician, ci în calitate de preşedinte pe deplin responsabil. Nu va exista nicio invazie a românilor. De ce nu se va ajunge la probleme? Pentru că în aceste momente, doar în nouă dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, mai există restricţii asupra imigraţiei românilor”, a spus președintele României.

Şeful statului a explicat că imigranţii români nu au avut probleme de integrare, mai ales în state precum Spania, Italia sau Franţa.

„Au decis să plece în aceste ţări, pentru că acolo nu au avut absolut nicio problemă de integrare, datorită limbii. Pot să spun însă că şi aceia care muncesc în Germania sunt foarte bine pregătiţi; sunt ingineri, dar şi muncitori în construcţii”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a comentat şi situaţia migraţiei puternice a romilor. Şeful statului a afirmat că, atâta vreme cât nu se înţelege, la toate nivelurile europene, că este nevoie de o politică concretă, această problemă nu va fi rezolvată.

„Ca ţară de origine, noi nu putem impune restricţii libertăţii de mişcare romilor, şi de aceea este nevoie de o acţiune comună, a României, cu ţările de destinaţie. Şi eu le spun asta deseori omologilor mei din UE: soluţia pentru a putea aborda chestiunea minorităţii rome se afla în şcoală, în educaţie”, a mai spus președintele.

Traian Băsescu a dezaprobat faptul că poliţişti români au fost trimişi, la cerere, în Franţa, Italia şi Spania să-i aducă pe romi înapoi în România. Preşedintele român le-a cerut  autorităţilor din ţările UE să-i sprijine pe romi atunci când ajung pe teritoriul acestora.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va figura ca decizie pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, ce va avea loc în 7-8 martie la Bruxelles. Victor Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative, discuţiile pe tema aderării vor fi reluate în luna octombrie a acestui an.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.