Ponta, despre scrisoarea lui Băsescu: Îi răspundem în scris

Premierul Victor Ponta a ironizat noua scrisoare trimisă luni de Traian Băsescu liderilor USL, apreciind că șeful statului a dorit ca în acest fel să „stingă” din punct de vedere mediatic subiectul scandalului de la Convenția PDL. În context, Ponta a spus că USL va răspunde în scris, ceea ce a stârnit o nemulțumire jucată din partea lui Crin Antonescu. „Vreau să apreciez faptul că am primit o scrisoare și nu a postat pe Facebook. Dacă președintele își închipuie că prin noua scrisoare, dvs n-o să mai vorbiți despre PDL, înseamnă că nu mai e președintele pe care-l știam. Deci o să citim cu mare atenție scrisoarea și o să răspundem în scris, dar după ce se termină subiectul PDL (…) Deci noi răspundem în scris”, a declarat Ponta, după ședința USL. „Răspundeți dvs, că aveți Pact. Vedeți ce zice și după aia…”, a replicat Antonescu, aflat lângă primul ministru. Comentând și el apoi subiectul, Crin Antonescu a afirmat că nu știe dacă va răspunde sau nu scrisorii lui Băsescu, pe care a asemuit-o cu „mesajele de adio către alții”. „Uitați-vă, eu nu-mi permit să dau lecții, dar vă spun că atâta vreme cât eu am fost informat azi dimineață, când mă aflam în ședința USL că a venit pe numele meu o scrisoare de la Cotroceni, deci cât n-am citit-o nici pe site nici pe hârtie, mi se pare impropriu să răspund când am să trimit eu un răspuns (…) Din ce aud, din relatările dvs, pare că seamănă și scrisoarea asta cu mesajele de adio către alții. Și atunci… N-am citit-o, o s-o citesc și atunci o să văd și dacă este cazul sau nu să răspund și o să vă spun și ce răspund și când”, a conchis Crin Antonescu.

Traian Băsescu a transmis luni o scrisoare preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi primului ministru Victor Ponta. În textul scrisorii, Băsescu reia ideile prezentate în cadrul discursului prezentat în Parlament în urmă cu două săptămâni și dă chiar termene pentru realizarea unei liste de opt puncte, care odată îndeplinite ar contribui la consolidarea unui „parteneriat” între Președinție, Parlament și Guvern. „În cadrul discursului pe care l-am susţinut în faţa Parlamentului, în data de 12 martie 2013, am pledat pentru înscrierea în centrul agendei politice a statului român a trei teme care îmi par esenţiale pentru avansarea proceselor de integrare europeană. Am subliniat cu acel prilej că existenţa unui stat de drept modernizat şi consolidat – eficient în funcţionarea sa democratică şi independent în desfăşurarea actului de justiţie -, adoptarea monedei euro şi, nu în cele din urmă, aderarea la spaţiul Schengen sunt coordonatele care trebuie să ghideze acţiunea noastră comună pe termen scurt și mediu. Am încrederea că sunt în asentimentul Dumneavoastră când afirm că fiecare român se regăseşte în aceste trei obiective prin aspiraţiile de a trăi şi munci într-un context de reglementări fondate pe acele principii care au generat securitatea şi prosperitatea comunităţii euroatlantice din care facem parte. Doresc să reiterez, prin intermediul acestei scrisori, propunerea mea de a avea un parteneriat cu Parlamentul şi Guvernul atât în ceea ce priveşte asumarea în comun a celor trei obiective, cât mai ales pentru desfăşurarea de acţiuni coordonate şi concertate în sensul îndeplinirii lor”, se arată în scrisoarea lui Băsescu. Acesta susține că cele opt puncte ar contribui și la „întrunirea condiţiilor pentru realizarea aderării la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an”. Iată cele opt puncte enumerate de Băsescu și termene aferente lor, toate enumerate în cadrul unui „Plan de acțiune”:
1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale și morale europene, și punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor. Termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor. Termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
3. Respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti. Termen: imediat-permanent.
4. Asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate de orice natură. Termen: imediat-permanent.
5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale. Termen: 30 aprilie.
6. Angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate. Termen: 30 aprilie.
7. Desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA. Termen: imediat.
8. Prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu. Termen: 30 aprilie.
„Îmi exprim convingerea că prin îndeplinirea Planului de acțiune (în forma pe care v-am propus-o sau într-o variantă îmbunătățită de dumneavoastră) și o atitudine proactivă în relația cu Comisia Europeană și statele membre, vom putea apăra mult mai bine interesele României, decât printr-o retorică agresivă, fără acoperire în fapte la noi acasă. În opinia mea, punerea în aplicare a Planului de acţiune, reprezintă singura opţiune de natură să sporească şansele de a obţine o decizie favorabilă de aderare la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an”, se mai arată în scrisoarea lui Băsescu.
A.M.PRESS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.