Ponta: Eu nu denunț nici un Pact, nu sufăr dacă-l denunță Băsescu

Update, ora 20:43

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație de presă:

– „Președintele României, domnul Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiție de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituția României, potrivit cărora «președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice», domnul președinte Traian Băsescu a discutat, marți, 1 octombrie a.c., după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu ministrul Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care se precizează că procurorul-șef al DNA face propuneri pentru funcțiile de conducere din această instituție. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul președinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Tiberiu-Mihail Nițu, pentru a-l atenționa să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale și să țină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-șef al Direcției recomandă «delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție».”.

Premierul Victor Ponta s-a arătat indiferent față de declarațiile președintelui Traian Băsescu privind denunțarea Pactului de coabitare. „Poate să spună ce vrea. Eu de mult timp nu-l iau în serios. Știm că ce spune azi nu e valabil mâine”, a spus Ponta într-o intervenție telefonică la Antena 3. Ponta a precizat că „nu va suferi” din cauza denunțării Pactului de coabitare, dar el nu va face un gest similar. „Eu nu denunț nici un Pact. Am constatat însă, ca și dvs, că dl Băsescu a fost consecvent, în sensul că l-a încălcat de vreo sută de ori”, a mai arătat premierul. Victor Ponta a precizat că el nu a intervenit pe lângă procurorul general pentru a face schimbări de la DNA, arătând că cel care face intervenții – ba le și recunoaște – este Traian Băsescu. „Eu nu am vorbit niciodată cu procurorul general dl Nițu nici despre cine propune, nici pe cine revocă. Am constatat astăzi însă că dl Băsescu este cel care l-a sunat pe procuror general să-i spună pe cine să pună și pe cine nu. Este stilul Băsescu (…) Văd că se și laudă cu faptul că l-a sunat pe procurorul general. Eu nu am făcut acest lucru și nici nu știu cine sunt noii procurori; știu doar că n-au fost aduși de la vreun partid, ci sunt tot din DNA (…) Dar înțeleg că președintele dă telefoane, îl amenință pe procurorul general să nu facă ce-i spune legea, că legea e cea care spune că domnului Papici i s-a terminat mandatul. De fapt, este disperarea domnului Băsescu că nu mai controlează în totalitate zona în care era dl Morar și ceilalți. Ceea ce este bine, că nu mai controlează, și trebuia făcut de mult”, a mai spus Ponta.

Premierul  a reiterat că dosarele celor care au votat la referendum sunt „dosare politice” pornite de către „domnul Morar, domnul Papici și toată trupa”.”Mi-am menținut și îmi mențin opinia pe care mi-am exprimat-o astă-vară. Și de astă-vară și până astăzi nu mi-am schimbat-o, ci dimpotrivă mi-am întărit-o, că dosarele celor care au votat la referendum sunt dosare politice pornite de către domnul Morar, domnul Papici și toată trupa. Nu-mi schimb această părere”, a arătat Victor Ponta.

Premierul a mai subliniat că Lucian Papici nu a fost schimbat din funcția de șef al Secției I a DNA, ci i-a expirat mandatul.

„Nu a schimbat nimeni niciun procuror. S-au terminat mandatele, cum s-a terminat și la domnul Morar. După două mandate, conform legii, nu ai voie să ai un al treilea mandat. Faptul că s-au terminat mandatele la DNA, șefi și adjuncți, s-au numit în vară, doamna Kovesi, domnul Nistor și celălalt adjunct. S-a terminat mandatul, la Secția a II-a a fost numit domnul Dumitrescu. La Secția I s-a terminat mandatul la sfârșitul lui septembrie, lucrul pe care-l știa toată lumea. Domnul ministru al Justiției, cum a făcut și în cazul doamnei Kovesi, când urla toată lumea, toți macoveiștii, a făcut propuneri pentru un mandat întreg de trei ani. Nu a făcut propuneri pentru oameni aduși de cine știe de unde, ci pentru oameni din DNA, care au lucrat la dosare din DNA. Nu are nicio legătură cu dosarele pe care domnul Papici le-a avut, și-a terminat toate dosarele, revine la funcția de procuror pe care nu i-o ia absolut nimeni”, a mai spus premierul Victor Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.