Ponta, mulţumiri speciale pentru Năstase, Hrebenciuc şi Mitrea

Premierul Victor Ponta a avut rezervată, în a doua zi a Congresului PSD, o mulțumire specială pentru Adrian Năstase, cel care i-a fost mereu aproape și care i-a ghidat pașii în politică.

Ponta a și dezvăluit o discuție pe care a avut-o, în 2002, cu Năstase, când premierul de atunci i-a spus actualului premier că ar putea face lucruri bune în politică.

„Ma mândresc cu acest partid și îl iubesc pentru că a fost un partid care a fost întotdeauna alături de lider, indiferent că s-a numit Iliescu, Năstase sau Geoană. Capacitatea de a fi alături de lider și de a fi uniți e marele secret al PSD. Am o mulțumire specială pentru cel care mi-a fost întotdeauna alături, Adrian Năstase. Sper că urmărește acest speech, pentru că vreau să destăinui ceva ce știm doar noi doi. În 2002, Adrian Năstase mi-a spus, în biroul de premier pe care acum îl ocup temporar, cred că poți face politica, cred că te poți mândri cu PSD, cred că poți face lucruri bune pentru noi.

Nu l-am crezut atunci, dar o să mă mândresc întotdeauna pentru rolul pe care Adrian Năstase l-a avut în cariera mea. Și mi-a mai spus ceva: că diferența între politică și box e nu de câte ori cazi la podea, ci de câte ori te poți ridica. Sper că o va putea face din nou”, a spus Ponta.

Acesta a adăugat că PSD este un partid care a fost mereu respectat și că forța sa s-a tras exact din acest respect.

„Am intrat în 2001 în PSD, un partid temut, criticat, detestat de mulți, dar respectat de absolut toată lumea și respectul pentru PSD era elementul care dădea cu adevărat putere acestui partid. Marea victorie e că azi PSD e din nou respectat, admirat și luat ca model de toate partidele din România, este un partid pe care nimeni nu poate să-l ignore, cum ați văzut și ieri, si cu care toată lumea vrea să fie prieten”, a explicat Ponta.

Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea, lideri vechi ai PSD, au văzut în persoana mea un lider atunci când nici eu nu vedeam asta, a spus, preşedintele PSD  la Congresul partidului, mulţumindu-le tuturor celor care l-au susţinut în 2010 pentru a prelua şefia formaţiunii.

„Le mulţumesc acum celor care crezut de la început în proiectul pezentat în 2010. Nu am uitat că am fost sprijinit de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Bunea-Stancu, Constantin Nicolescu, Mircea Cosma, Corina Creţu, Radu Moldovan, Mircea Duşa, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu… Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciu – lideri vechi ai partidului, care au văzut în mine un lider chiar când eu nu vedeam acest lucru – Dragoş Benea, Nicu Bănicioiu, Robert Negoiţă, mai tineri”, a spus Ponta.

El a menţionat că le muţumeşte în special celor care în 2010 nu au fost alături de el, ci de Mircea Geoană, pentru că aşa au crezut că e bine atunci, pentru că au venit alături de echipa de conducere a PSD şi săau bătut pentru partid, câştigând alegerile.

„Am învăţat de la Ion Iliescu şi de la alţi înţelepţi că e mai greu să-ţi apropii oamenii şi că e mult mai uşor să-i depărtezi, să-i goneşti. Am făcut bine ă am trecut peste orgoliul meu personal şi peste tendinţa mea tinerească spre confict. Cred că fiecare dintre dumneavostră,, începând în primul rând cu Mircea Geoană, cu toţi ceilalţi pe care v-am convins, reprezintă un câştig pentru partid. Fiecare care rămâne alături de PSD e un câştig, pentru că o echipă puternică înseamană un lider mai puternic”, a spus Ponta.

Principalele mesaje ale discursului:

 • Astazi avem un Congres cu adevarat special. Venim dupa 3 ani de schimbari majore in interiorul PSD si in tara, dupa 2012 Anul Victoriei. Avem responsabilitatea guvernarii. Avem responsabilitatea de a arata Romaniei directia in care vrem sa conducem tara!
 • PSD trebuie sa nu se multumeasca cu victoria de anul trecut. PSD trebuie sa nu se opreasca satisfacut, ci sa accelereze schimbarea. Noi suntem protagonistii schimbarii, prin legitimitatea data de compatriotii nostri si prin capacitate politica. Nu are cine altcineva.
 • Faptul incontestabil ca suntem cel mai mare si puternic partid ne si obliga. De la noi sunt asteptari si evident de la mine in special. Liderul trebuie sa dea directia si sa-si asume deciziile. Proiectul nostru nu se opreste la abolirea regimului “Traian Basescu”. Noi trebuie sa aratam unde dorim sa ducem tara dupa ce acest obiectiv de etapa se realizeaza.

***

 • Astazi trebuie sa prezint un raport al mandatului meu din 2010 pana in prezent, dar mai ales trebuie sa prezint viziunea mea ca lider al dvs. pt anii urmatori!
 • In Raportul privind activitatea de la Congresul din 2010, cifrele sunt importante (numar de primari, presedinti de CJ, consilieri, deputati, senatori, ministri), dar mai important e altceva! In 2001, am intrat intr-un PSD care era temut, criticat si de multi detestat, dar respectat si increzator in sine. In 2010, candidam dupa o noua infrangere, ridiculizati si tratati cu dispret sau condescendenta, descurajati si pesimisti. Marea realizare este faptul ca ne-am recastigat respectul si increderea, a noastra si a celorlati.
 • Am recastigat valori esentiale pentru PSD. Suntem singurii aparatori ai celor multi si aflati in nevoie. Suntem din nou considerati partidul cu cei mai buni specialisti in administratie. Am ajutat oamenii prin masurile privind pensiile si salariile, subventiile in agricultura si repararea nedreptatilor.
 • Planul meu din 2010 s-a adeverit si in alte domenii. Avem increderea celor care sustin initiativa privata, a clasei de mijloc, a investitorilor straini si romani, a marilor institutii financiare internationale si europene. Suntem un partid respectat si admirat in familia noastra politica.
 • Asta inseamna insa ca avem din nou adversari puternici si mari provocari. Trebuie sa stim sa le raspundem, sa nu repetam greselile noastre si sa continuam sa ne schimbam! Mai mult decat am facut-o pana acum.

***

 • Care sunt explicatiile reusitei noastre? Ion Iiliescu a vorbit mereu de unitate, iar Adrian Nastase despre datoria liderului de a vedea in viitor. PSD a ramas unit si disciplinat in spatele liderului in momente foarte grele. Este o calitate fundamentala care diferentiaza acest partid de oricare altul. Sunt foarte mandru si recunoscator tuturor.
 • Vreau sa le multumesc celor care au crezut de la inceput in proiectul meu. Multumesc si celor care in 2010 au avut alta optiune, dar s-au alaturat cu buna credinta proiectului, au stat alaturi la greu si au pus umarul la victorie. Toti aveti un merit egal pentru locul in care ne aflam, pentru victorie.
 • In mod sigur principalul meu partener in aceasta echipa a fost Liviu Dragnea. Vreau sa fie alaturi de mine si in continuare. Avem calitati si aptitudini complementare. Impreuna ne-am dovedit o echipa formidabila. Ne-am rodat la partid si la Guvern. Merita sa fie Presedinte executiv si viceprim-ministru. Va cer increderea pentru acest tandem.
 • O multumire speciala pentru cineva care mi-a fost mereu alaturi si vreau sa-mi fie si in continuare: Adrian Nastase. Ma bucur ca este astazi aici, unde ii este locul! In 2002, in biroul pe care azi il folosesc eu, mi-a spus ca el crede ca pot sa fac politica la nivel inalt, ca pot face performanta, ca o sa fiu mandru de PSD si de ceea ce putem sa facem pentru tara. Peste 11 ani pot sa spun ca avut dreptate si ii multumesc public pentru asta.

***

 • Mi-a ramas in minte faptul ca un lider trebuie sa vada mai departe decat cei pe care ii conduce, dar mai este ceva la fel de important: curajul de a lua decizii!
 • Astazi stiu unde vreau sa va duc, chiar mai clar decat in 2010! Si am mai mult curaj sa iau decizii. Va cer increderea pentru proiectul nostru – PSD Puternic pentru o Romanie Puternica!
 • Ati crezut si mi-ati fost alaturi in momente grele precum: reforma PSD dupa Congresul 2010, formarea USL in 2011,  preluarea guvernarii in mai 2012, inainte de alegeri, sustinerea de candidati comuni in decembrie, Acordul de colaborare din decembrie 2012. Nu au fost decizii usoare, dar in timp s-au dovedit corecte.
 • Va cer sprijinul pentru proiectul 2013-2016 – vreau sa reconstruim Romania, o Romanie Puternica si Corecta, printr-o schimbare radicala. Doar noi o putem face, nimeni altcineva!
 • Schimbarea din functie a lui Boc, Anastase, Blaga, Udrea, Morar, Flutur si, la anul, a lui Traian Basescu, era necesara si benefica, dar nu este suficienta! Schimbarea oamenilor nu inseamna automat schimbarea societatii. Guvernarea este mai grea decat opozitia. Schimbarea tarii este adevarata provocare!
 • Avem o mare oportunitate istorica. Suntem o tara stabila politic si financiar intr-o regiune si Europa instabila; o tara cu crestere economica, intr-o UE in recesiune; o tara cu resurse naturale si umane, intr-o UE fara; o tara cu potential agricol (in special bio), intr-o lume infometata; o tara asezata de Dumnezeu in cel mai strategic punct pe harta energetica a lumii de azi; o tara cu potential pe care nu stim inca sa-l folosim si sa-l punem in valoare; o tara despre care strainii vorbesc mai bine si au mai multa incredere decat noi insine.
 • In acelasi timp, suntem si o tara cu uriase decalaje si nedreptati sociale care trebuie rezolvate de noi; o tara fara infrastructura care trebuie construita; o tara cu administratie neperformanta si extrem de refractara la orice reforma. Avem prejudecati si nu stim sa ascultam si apoi sa combatem o idee, ci sarim cu bata pe initiator. Avem o Constitutie care trebuie schimbata fara sa personalizam inutil (cine va ocupa functiile) si o regionalizare necesara, dar extrem de sabotata din interese meschine si obtuze.
 • Acestea sunt principalele obiective ale noului nostru proiect pentru Romania.
 • Este insa imposibil sa evit o paralela importanta. Modelul politic pe care vi-l propun, in comparatie cu modelul Traian Basescu. El vrea sa vorbim in continuare de ce a fost pana acum, eu vreau sa vorbim de viitor; el prefera confruntarea, eu dialogul si colaborarea; el cauta dusmani, eu caut prieteni si parteneri; el crede in avantajele dezbinarii, eu in solidaritate; el e castigatorul razboaielor, eu – constructorul pacii; el crede ca institutiile statului trebuie sa-i fie aliate in bataliile sale, eu cred ca sunt servicii publice care trebuie sa performeze pentru public, nu pentru lideri; el crede ca  adversarii sai politici sunt corupti, eu cred ca orice corupt este un adversar al societatii si trebuie sa plateasca.
 • Eu vad total diferit rolul liderului politic in societate. Un bun politician trebuie sa uneasca, nu sa dezbine. Un bun politician trebuie sa inteleaga, nu sa urasca. Trebuie sa colaboreze, nu sa excluda. Trebuie sa dialogheze, nu sa dea in cap. E mai dificil dar asta cred ca are nevoie Romania in anii care urmeaza.

***

 • Schimbarea tarii depinde fundamental de cat de mult putem sa ne schimbam noi insine. Romania s-a schimbat in bine datorita guvernarii 2000-2004, chiar daca am platit un pret mare. Eu azi am un proiect foarte ambitios: sa guvernam bine tara si sa castigam alegerile si din 2016!
 • In 2012 am fost primul guvern reinvestit prin vot popular. Vreau ca, in 2016, sa fim primul partid care acopera 2 cicluri electorale, care va conduce Romania in 2018 (la 100 de ani de la Marea Unire) si 2019 (cand Romania detine presedintia UE). Eu cred ca e posibil si va rog sa credeti alaturi de mine.
 • Cum e posibil? Fiind in continuare protagonistii si promotorii schimbarii. Sa invatam din greselile noastre, sa nu facem ce a facut PDL, sa ne combatem propria aroganta sau coruptie, sa promovam oameni tot mai competenti in functii, sa nu credem ca suntem vesnici la guvernare si ca nimic nu ne poate atinge doar pentru ca suntem la putere, sa nu mai credem ca doar noi detinem adevarul si ca toti cei care nu sunt de acord ne sunt dusmani sau rau intentionati. Sa luam decizii necesare chiar daca suntem criticati de presa sau de aliatii nostri, sa nu ne suparam pentru critici, sa intelegem ca mereu din tribuna lucrurile sa vad altfel decat de pe teren, dar ca noi trebuie sa jucam si sa inscriem goluri, sa explicam mereu colegilor nostri si oamenilor ideile noastre, sa avem viziune si curaj, si sa ne asumam responsabilitati
 • PSD este partidul care a modernizat mereu Romania. Si o face tinand la statul social, la grija pentru cei multi si preocupat de combaterea nedreptatilor. PSD trebuie sa dea solutii economice, dar si solutii sociale. Trebuie sa avem grija de tineri – generatia care va construi Romania. Tinerii intre 18 si 35 de ani trebuie sprijiniti in aceasta economie grea, pentru a obtine primul loc de munca, acces la locuinte ieftine si drepturi egale.
 • PSD trebuie sa combata inegalitatile, inclusiv prin solutii mai echitabile de taxarePSD trebuie sa construiasca noi autostrazi pentru a crea sanse egale, nu doar pentru a turna ciment pe bani publici. PSD trebuie sa impuna standarde de mediu in acelasi timp cu sustinerea proiectelor care exploateaza noi resurse si dau independenta energetica tarii. PSD trebuie sa gaseasca solutii pentru a folosi fondurile europene si pentru educatia si cercetare, iar proiectul ELI de la Magurele arata ca putem fi performanti in acest domeniu. PSD trebuie sa arate ca stie sa redea romanilor demnitatea si mandria in Europa, mergand in acelasi timp pe un drum democratic si occidental.
 • Trebuie sa folosim puterea pentru a face bine si pentru a ajuta romanii. Daca vom face asta, vom fi mereu pe primul loc.

***

 • Astazi avem in mod intentionat un Congres modern: invitati europeni, dar si toti cei din tara (indiferent de optiunea sau parerea lor despre noi), vot electronic, proceduri transparente, miloace moderne de comunicare, precum PSD Online. Asa trebuie sa continuam, sa fim partidul cel mai modern si deschis la nou.
 • Totul va depinde de fiecare dintre dvs. Eu vreau sa va fiu lider in continuare, dar sunt primul care ma supun judecatii dvs. Va propun sa avem un nou congres in 2016, nu 2017, pentru a decide impreuna daca eu sau altcineva trebuie sa ne conduca in batalia electorala de atunci. Asa am gandit mereu despre echipa din care fac parte. Decat sa fiu capitanul echipei care pierde, mai bine sunt un jucator loial in echipa care castiga. Decizia o vom lua impreuna.
 • Poate parea prematur, dar ma gandesc deja la viitorul conducerii PSD (uitati ce pateste PDL acum). Am promovat si sprijinit oameni din generatia mea, chiar mai tineri, in pozitii fundamentale: parlamentari, ministri, presedinti de CJ si primari. Vreau ca PSD sa aiba o echipa de lideri tineri si capabili si dupa ce imi voi incheia mandatul de presedinte pentru ca PSD este acum familia mea si viitorul PSD este responsabilitatea mea.
 • Sunt in fata dvs. pentru a va cere increderea nu doar pentru un nou mandat, ci pentru acest nou proiect care presupune schimbare, viziune, curaj si responsabilitate. Va propun sa nu fim altceva decat locul 1 si sincer cred ca este un obiectiv foarte posibil si realist.
 • Vreau insa va multumesc in mod special. Cel mai mare si puternic partid al tarii, ati avut incredere intr-un lider de 37 ani, intr-un prim-ministru de 39 ani. Spuneam in discursul de final, din 2010, ca sunt foarte mandru ca sunt pesedist si vreau sa va mandriti si dvs. cu mine in 2012. Vin anii 2014, 2016, 20118. Daca suntem uniti si curajosi si daca avem puterea sa ne schimbam mereu in bine, vom reusi!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.