Ponta: S-au retrocedat 10 mii de clădiri și s-au restituit 150 de milioane de euro

Primul ministru al României, Victor Ponta, a prezentat, miercuri în Parlament, proiectul despăgubirii foştilor proprietari de imobile confiscate de regimul comunist. Potrivit premierului, statul a retrocedat până acum aproape 10.000 de clădiri și 1,3 milioane de hectare și a restituit 150 de milioane de euro, estimarea totală a tuturor restituirilor fiind de 8 miliarde de euro.

„Vreau ca întrega societate românească să știe că s-au retrocedat aproape 10 mii de clădiri, din care 2 mii aparținând unor instituții publice, 1,3 milioane de hectare, din care 300.000 în intravilan. S-au restuit în numerar 150 de milioane de euro, iar prin acțiuni la Fondul Proprietatea aproape 4 miliarde de euro. Și ce mai avem de restituit, estimarea este undeva la 8 miliarde de euro, un cost important”, a spus premierul.

 Victor Ponta a prezentat scuze, în numele Guvernului, celor care au avut de suferit de pe urma naționalizării.

„Legea retrocedărilor își propune să aducă o reparație istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. În numele guvernului, cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, dar mai ales cultelor religioase din Tomânia, în special cultului greco-catolic. Propunerea de lege vine cu o soluție juridică realistă, pragmatică și echilibrată, care a fost construită în mai multe luni de zile de discuții cu specialiști”, a mai spus Victor Ponta.

Guvernul îşi asumă miercuri răspunderea pe legea retrocedărilor. Premierul Victor Ponta a discutat, marți, despre acest lucru şi cu reprezentanţii opoziţiei. Liderii UDMR şi PP-DD au hotărât să nu susţină o eventuală moţiune de cenzură pe această asumare, aşa cum ar fi dorit cei de la PDL.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.