Ponta: Taxa de solidaritate a fost convenită cu PNL în luna ianuarie

Liberalii au fost iniţial de acord cu impozitarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 de lei, ideea fiind prezentată şi celor de la FMI, dar cum aceştia s-au răzgândit între timp, trebuie căutată o soluţie privind cele 110 milioane de lei necesare pentru pensiile militarilor, a spus premierul Victor Ponta.

Primul ministru a fost întrebat dacă ideea impozitării salariilor mai mari de 1.000 de euro ale bugetarilor a fost abandonată sau o va pune în aplicare, context în care el a replicat că aceasta a fost convenită în cadrul USL în ianuarie.

„A fost o idee absolut convenită în cadrul USL în luna ianuarie. Am prezentat-o celor de la FMI ca o măsură de obţinere a unor venituri exact în contextul în care căutăm venituri pentru pensionarii militari, cei 15.000, şi cei de la FMI au zis bun şi le daţi banii, influenţa anuală este undeva la 100 – 110 milioane de lei, de unde îi obţineţi? Având acord în cadrul USL am zis că îi obţinem din această taxă tot de la bugetarii care au salarii foarte mari. Acum, dacă nu mai sunt de acord liberalii, trebuie să căutăm în altă parte cele 110 milioane pentru a-i da la militari aşa cum am promis”, a declarat Ponta.

Premierul a punctat că acceptul, în luna ianuarie, în cadrul USL privind impozitarea salariilor mai mari de 4.000 de lei a fost foarte ferm. El a susţinut că opoziţia fermă, din această lună, a PNL referitoare la acest lucru a fost o decizie politică.

„Este decizia lor. Înţeleg punctul de vedere al liberalilor şi o să discutăm în continuare să vedem dacă nu de aici, unde găsim cei 100 – 110 milioane de lei pentru a-i da la pensionarii militari”, a spus Ponta.

Întrebat dacă renunţă la această idee şi va propune alta, premierul a spus: „Nu, aştept să-mi propună ministrul de Finanţe, că eu nu sunt ministru de Finanţe. (…) Nu este vorba de liberal, dl Chiţoiu nu este ministru liberal sau social-democrat, dl Chiţoiu este ministru de Finanţe şi când aveam o sursă de venit pentru un obiectiv clar, dacă acea sursă de venit nu se mai realizează, trebuie găsită o altă sursă de venit. Este, până la urmă, ca în bugetul fiecărui om (…). Dacă m-am bazat că o să iau o sută de milioane de lei de acolo ca să îi dau la pensionarii militari şi nu îi mai iau, trebuie să îi găsesc în altă parte sau nu le mai dau, dar nu cred că aceasta este o soluţie”, a arătat Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.