Ponta va anunţa miercuri elementele noului acord cu FMI

Miercuri vor putea fi făcute publice liniile mari ale noului acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta.

„Săptămâna trecută au fost negocieri lungi, dificile, dar în final încheiate cu partenerii noştri internaţionali. Probabil, vom putea anunţa mâine elementele unui nou acord”, a declarat Ponta.

Acesta a anunţat că va cere acordul partenerilor externi pentru ca memorandumul cu Comisia Europeană şi scrisoare de intenţie către Fondul Monetar Internaţional să fie făcute publice. Prim-ministrul a spus că a cerut aceste lucruri când era în opoziţie şi acum este firesc ca înţelegerile cu organismele financiare să fie făcute publice.

„La începutul sesiunii parlamentare mă voi adresa preşedinţilor celor două Camere pentru a putea prezenta Parlamentului noul acord”, a spus Ponta adăugând că trebuie să existe o poziţie comună, responsabilă a Guvernului, Parlamentului şi forţelor politice.

„Că vom găsi iresponsabilii de serviciu, că sunt la Parlament sau la Cotroceni, este problema lor”, a conchis Ponta.

În replică, din noul acord cu Fondul, românii nu au de câştigat, deoarece nu sunt susţinute măsuri de creştere economică, însă a fost girată rectificarea bugetară cu efecte negative asupra economiei, susţine deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.

Ialomiţianu a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este vorba de continuarea acordului precedent cu FMI, BM şi CE, care se referă la continuarea consolidării fiscale, reducerea deficitului, implementarea reformelor în companii şi în sănătate.

„Nu este nimic nou pentru mediul de afaceri, deci nu susţin nicio măsură de relansare a economiei, ei supraveghează politica bugetară a Guvernului Ponta să nu înregistreze derapaje şi să menţină stabilitatea financiară. Deci, românii nu au de câştigat după acest acord care va fi încheiat în zilele următoare (…) Acest acord trebuia să aibă la bază ca obiectiv creşterea economică sustenabilă”, afirmă Ialomiţianu.

El a precizat că România are nevoie de „măsuri de relansare a economiei”, iar acestea nu se regăsesc în obiectivele acordului cu FMI.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.