Ponta: Vizita directorului general FMI la Bucuresti nu este legata direct oficial de noul acord

   Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că vizita la Bucureşti a directorului general FMI, Christine Lagarde, în perioada 15-16 iulie, are legătură cu noul acord, însă nu în mod direct şi oficial, potrivit Mediafax.

„Doamna Lagarde va fi în România în vizită deja anunţată şi cred că în aceeaşi zi sau în ziua de după vine delegaţia FMI pentru a începe discuţiile tehnice. Prezenţa domniei sale nu este direct şi oficial legată de noul acord, dar evident că va reprezenta un mesaj foarte clar în acest sens şi eu sunt optimist că în toamnă vom avea un nou acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, în condiţii foarte bune”, a spus Ponta.

De asemenea, premierul a declarat că vineri a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu legat de scrisoarea privind noul acord cu FMI şi Comisia Europeană, o decizie asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte.

„Decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI e o decizie pe care o asumăm cu toţii, şi guvernatorul BNR şi Guvernul şi preşedintele (…) Am şi trimis scrisoarea, a fost aprobată de toată lumea, de guvernator, de Guvern şi de preşedinte şi ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu şi cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea către Comisia Europeană şi către FMI”, a susţinut Ponta.
În această lună vor începe negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui acord preventiv. Autorităţile au precizat că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Decizia legată de acest acord a fost aprobată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Conducerea FMI a acceptat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi sã adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

Sursa foto: bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.