Ponta vrea ca românii să ceară bon fiscal când cumpără pâine

Fiecare român care cumpără pâine trebuie să ceară bonul fiscal, pentru ca măsura scăderii TVA-ului să aibă efect, a declarat, marţi, în cadrul ședinței de Guvern, premierul Victor ponta.

„E foarte important ca acum să nu fim singuri, doar Guvernul pe de-o parte, şi toţi producătorii…şi, până la urmă, fiecare dintre noi, cei care cumpărăm o pâine, să cerem bon la acea pâine ca să dovedim că un sistem fiscal mai corect, 9%, nu înseamnă doar pagubă în buget, ci înseamnă de fapt un mod stimulativ de combatere a evaziunii şi de scădere a presiunii fiscale pe producători”, a spus Ponta.

Efectele reducerii TVA la pâine se vor vedea în piaţă cât de curând. Vom putea discuta de un rezultat concret abia după 2-3 luni de la implementarea măsurii, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o conferinţă de specialitate.

„Cred că efectele reducerii TVA la pâine se vor vedea în piaţă cât de curând. Vom putea discuta de un rezultat concret abia după 2-3 luni de la implementarea măsurii, care în mod sigur va intra în vigoare la 1 septembrie. Cerem mai multă responsabilitate organizaţiilor profesionale din domeniu în proiectul acesta, pentru că de reuşita lui depind şi celelalte sectoare”, a declarat Daniel Botănoiu.

Referitor la scăderea preţului pâinii, secretarul de stat în MADR a declarat:

„Cei de pe filieră au o anumită abordare. Chiar dacă a scăzut preţul la materia primă, a crescut preţul la gaze şi nivelul salariilor pe care le acordă. Cred că este bine să vorbiţi cu ei de preţuri, pentru că noi nu putem stabili un preţ la nivelul ministerului. Noi trebuie să ne asigurăm că există o competiţie corectă, o concurenţă corectă, cât mai mulţi competitori pe piaţă şi nu se mai se vinde pâine din dubiţe. Din punctul acesta ne vom ocupa noi, respectiv piaţa să funcţioneze cu adevărat. Dacă reuşim cu panificaţia în mod sigur vom începe şi cu celelalte produse de bază”, a mai spus secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.

Premierul a mai afirmat  în timpul ședinței de Guvern că dacă reducerea TVA-ului la pâine la 9 la sută va da rezultate, măsura va fi extinsă și la alte alimente.

„Mă bazez pe faptul că fiind vorba de un parteneriat între Guvern și producători, se va dovedi ceea ce am spus tot timpul, și anume că un TVA de 9 la sută nu înseamnă bani mai puțin la buget, ci înseamnă combaterea evaziunii fiscale și chiar încasări suplimentare și scăderea prețului la pâine. Dacă acest prim proiect se va dovedi de succes, înseamnă că anul viitor sau când avem condițiile necesare, putem să extindem la alte alimente de bază”, a spus Ponta.

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu comentează în stilul caracteristic pe contul său de Facebook anunțul Guvernului privind scăderea TVA-ului la pâine la 9 procente.

„Eu cred că cea mai ieftină pâine o cumperi atunci când ai un loc de muncă. Guvernul taie locuri de muncă și scade TVA la pâine. Pâinea va rămâne la același pret pentru cumpărători. Diferența e că unii o vor plăti din ajutorul de șomaj”, scrie Lăzăroiu pe Facebook, făcând trimitere sub postare la un articol publicat de „Capital”, pe tema ultimei rectificări bugetare.

Consilierul prezidențial făcuse un comentariu pe subiectul scăderii TVA-ului la pâine și luni, când se referise la intenția guvernanților de a crește accizele pe alcool pentru a compensa scăderea TVA-ului la pâine. „Prețurile la vin vor fi atât de mari și la pâine atât de mici încât comercianții de alcool vor da o pâine gratis la fiecare sticlă cumpărată”, scria Lăzăroiu.

 

Guvernul condus de Victor Ponta a decis ca TVA-ul la pâine să fie redus la 9%, începând cu data de 1 septembrie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.