Potrivit unui expert american, de vreme ce Turcia este tot mai instabila, Aduse in NATO, România si Bulgaria ar putea fi folosite intr-un atac impotriva Irakului

Este de asteptat ca extinderea NATO sa creeze o legatura între tarile central-europene din actuala configuratie a Aliantei – Ungaria, Cehia si Polonia – si zona Marii Negre, prin includerea României si Bulgariei în NATO, apreciaza experti americani.
În mod oficial, lista noilor membri ai NATO nu va fi elaborata înaintea summitului din luna noiembrie de la Praga, însa presedintele Lituaniei este de parere ca populatia lituaniana ar trai o mare dezamagire în cazul în care tara lor nu va fi invitata sa adere la Alianta – releva cotidianul The Washington Times.

Ministerul Învatamântului Superior din Irak ofera, pentru anul 2002-2003, studentilor români cinci burse pentru studii superioare, masterat sau doctorat în domeniile: medicina (o bursa chirurgie plastica la Universitatea din Bagdad), fizica (o bursa la Universitatea din Bagdad), limba araba (doua burse la Universitatea Mustansiraya, Bagdad si Mosul) si istorie (o bursa la Universitatea din Bagdad). Cei interesati îsi pot depune dosarele de candidatura la Registratura Ministerului Educatiei si Cercetarii, pâna la 1 august 2002.

Umbrela NATO asigura circulatia capitalurilor

„As fi într-adevar surprins si dezamagit daca la Praga nu vom fi invitati sa aderam la NATO”, a spus seful statului lituanian, Valdas Adamkus, la reuniunea anuala a Consiliului guvernatorilor postului de radio Europa Libera, desfasurata, joi, în capitala ceha. „Am depus mari eforturi si am îndeplinit toate criteriile impuse pentru a intra în NATO”, a adaugat Adamkus.
În opinia sa, Rusia nu mai reprezinta o amenintare militara pentru statele baltice si, întrucât acestea sunt tari mici, contributia lor la Alianta va fi limitata. Fiecare om de afaceri – continua presedintele lituanian – cauta un loc sigur în care sa investeasca; miscarea de capitaluri are loc doar în zone geografice sigure, iar NATO ofera acest lucru deoarece reprezinta un sistem de securitate pentru întregul continent.

Pozitia României devine o valoare

Este de asteptat ca extinderea sa creeze o legatura între tarile central-europene din actuala configuratie a Aliantei – Ungaria, Cehia si Polonia – si zona Marii Negre, prin includerea României si Bulgariei în NATO.
Mai important este sprijinul pe care România l-ar putea oferi în cazul unei actiuni militare a SUA împotriva Irakului, subliniaza Janusz Bugajski, director al programului pentru Europa de est din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale din Washington. „România si Bulgaria întaresc flancul sudic pentru orice operatiune în Orientul Mijlociu, în special daca Turcia este reticenta, iar declaratiile recente ale Ankarei confirma acest fapt”, adauga Bugajski.

Petre Munteanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.