Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Propunerea de federalizare a OSCE rezolva doar interesele Rusiei si ale Ucrainei Opozitia de la Chisinau respinge „iugoslavizarea Basarabiei”

Publicat: marți, 23 iulie 2002

Presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat din Republica Moldova (PPCD), Iurie Rosca, considera ca proiectul de federalizare propus de OSCE reprezinta o „formula de lichidare a actualului statut al Republicii Moldova, de renuntare la caracterul unitar si indivizibil al teritoriului acestui stat”, informeaza luni agentia de presa Flux.
În opinia presedintelui PPCD, aplicarea proiectului respectiv va avea drept consecinta „iugoslavizarea Basarabiei” si va conduce la destabilizarea situatiei politice, atât pe termen scurt, cât si pe termen lung.

Refugiati interni

Liderul crestin-democrat a admis ca, prin includerea Transnistriei, alaturi de partea Republicii Moldova de pâna la Nistru, într-un sistem federal, va fi accentuata extrem de puternic discriminarea populatiei românesti din întreaga Basarabie. „Implementarea unei federatii în actuala Republica Moldova va provoca un dezastru, deoarece va avea ca efect si aparitia asa-zisilor „refugiati interni” si va provoca epurari etnice în Basarabia, prin faptul ca rusii din Basarabia se vor refugia în Transnistria, în urma avantajelor autonomiei pe care o va primi administratia filorusa de la Tiraspol. De cealalta parte, românii din Transnistria vor migra, artificial, în Republica Moldova, deci va avea loc o subtila epurare etnica”, a subliniat Rosca.

100.000 de rusi = 3,5 milioane de români

Oficialul moldovean nu a exclus posibilitatea reluarii protestelor stradale pentru „anularea impunerii unei federatii”, deoarece „federalizarea Basarabiei este inacceptabila pentru crestin-democrati si din cauza faptului ca proiectul încalca flagrant criteriul etnic”. „Ar fi o aberatie ca populatia rusa din Transnistria, aproximativ 100.000 de locuitori, sa aiba aceleasi drepturi si aceeasi putere de decizie cu populatia româneasca din Basarabia, care însumeaza cel putin 3,5 milioane de locuitori de origine si etnie româna”. Potrivit lui Rosca, federalizarea va avea ca efect segregarea si „ghetto-izarea” etnicilor români si a diverselor etnii, în special în favoarea uneia singure, cea rusa.
Proiectul propus de OSCE este, în opinia lui Iurie Rosca, absurd si lipsit de fezabilitate, deoarece „nu raspunde la întrebarea ce se va întâmpla cu românii din Transnistria”. „Acolo exista 71 de localitati, dintre care 56 sunt pur românesti, locuite în majoritate zdrobitoare de români”, a afirmat Rosca.
Pentru stoparea intentiei de federalizare a Republicii Moldova, liderul crestin-democrat a propus demilitarizarea zonei separatiste transnistrene, prin retragerea trupelor rusesti si a formatiunilor paramilitare, precum si eliminarea echipei conduse de liderul separatist Igor Smirnov. „Ultima masura pentru normalizarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol, în afara proiectului artificial de federalizare, trebuie sa fie organizarea de alegeri locale corecte în Transnistria”, a conchis Rosca, potrivit agentiei citate.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76221

Publicat de la data iul. 23 2002. Categorii EXTERN.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 octombrie 2019, 9:53
 

VSV
Ceaţă
10°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:32
Apus: 18:29
Prognoza 18 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:05 si 03:00 In zona : Județul Tulcea; Se vor semnala : - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 234.266 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team