Potrivit presedintelui Iliescu, care se pregateste sa mearga la Moscova, Semnarea Tratatului cu Kremlinul ar permite reintrarea României pe piata rusa

Relatiile româno-ruse au perspective bune, a declarat presedintele României, Ion Iliescu, într-un interviu publicat, ieri, de agentia rusa de presa ITAR-TASS, cu prilejul apropiatei vizite pe care o va efectua la Moscova în vederea semnarii Tratatului politic de baza dintre România si Federatia Rusa.

„În ultimii doi ani, ambele parti au depus eforturi serioase în scopul pregatirii Tratatului de baza. Progresele încununate cu succes privind consultarile referitoare la Tratatul de baza, asupra caruia s-a cazut practic de acord, confirma deopotriva acest lucru”, a afirmat seful statului român.

România a asteptat occidentalizarea Rusiei

„România saluta schimbarile care au avut loc în ultimii ani în Rusia. Exista o mai mare stabilitate în climatul politic al tarii, are loc o consistenta crestere economica. Rusia participa activ la reglementarea conflictelor internationale, în alianta împotriva terorismului international, în dezvoltarea retelei de energie transeuropene”, a spus Ion Iliescu.
Presedintele român a apreciat ca situatia internationala actuala, îndeosebi noul caracter al relatiilor dintre Rusia-SUA, Rusia-NATO, Rusia-UE favorizeaza semnarea Tratatului româno-rus. „Noul climat international favorizeaza eforturile României si Rusiei în domeniile reformei economice, consolidarii democratiei, edificarii unui stat în care sa primeze domnia legii, iar toate acestea trebuie folosite la maximum în beneficiul ambelor tari”, a aratat seful statului român, în interviul acordat ITAR-TASS.

Deficit in relatia cu rusii

Ion Iliescu a apreciat ca vizita pe care o va întreprinde, spre sfârsitul lunii septembrie, în Rusia va da un nou impuls dialogului economic româno-rus. „Acum, România are un deficit comercial mare cu Rusia si, pentru redresarea balantei, oamenii de afaceri români trebuie sa revina pe piata rusa”, a spus Ion Iliescu, mentionând ca pe parcursul vizitei va fi însotit de un important grup de oameni de afaceri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.