Pregătirea pentru permisul de şofer va fi reglementată, temporar, cu un nou ordin

Pregătirea persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere va fi reglementată temporar printr-un ordin al ministrului Transporturilor. După ce mai mulţi instructori auto nemulţumiţi au avut câştig de cauză în instanţă, cel promovat anul trecut este suspendat.

„Măsura temporară se va aplica până la emiterea unui act normativ care să reglementeze activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, pentru o perioadă de un an, dar nu mai târziu de rămânerea definitivă a hotărârilor privind cererile de chemare în judecată pentru anularea Ordinului ministrului transporturilor nr.733/2013. Prin urmare, în vederea evitării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea unor măsuri imediate pentru evitarea unei grave atingeri aduse interesului public, am elaborat prezentul proiect de ordin al ministrului transporturilor prin care se reglementează activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere”, se arată în referatul de aprobare al unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor privind reglementarea activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Ordinul ministrului transporturilor nr.733/2013, intrat în vigoare în luna mai, stabilea condiţiile de autorizare a şcolilor de conducere auto şi modul de desfăşurare a activităţii de pregătire, abrogând actul normativ precedent, din 2009.

Împotriva respectivului ordin au fost formulate, cu precădere de către instructorii auto autorizaţi (în nume propriu sau prin organizaţiile profesionale), mai multe cereri de chemare în judecată a Ministerului Transporturilor, prin care s-a solicitat suspendarea sau anularea actului normativ.

În prezent, pe rolul instanţelor se află un număr de 278 de dosare care au ca obiect suspendarea sau anularea ordinului din 2013. Dintre acestea, 91 de dosare au fost soluţionate prin respingerea sau anularea cererilor de suspendare sau anulare a actului normativ, în 9 dosare au fost pronunţate soluţii de admitere a solicitărilor, iar restul sunt în curs de judecată.

„Potrivit art. 14 alin. (4) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare «hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare», iar potrivit alin. (7) al aceluiaşi articol «supendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării». În concret, suspendarea unui act administrativ cu caracter normativ printr-o hotărâre judecătorească are ca efect direct încetarea temporară a efectelor acestuia până la data la care instanţele judecătoreşti vor tranşa definitiv litigiile care ar avea ca obiect anularea acestui act administrativ, iar efectele acestei hotărâri se produc erga omnes, nu doar asupra părţilor care au calitate procesuală pasivă”, potrivit sursei citate.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.