Premianții Capitalei

     Trei zile puse sub genericul ”Joaca de-a copilăria”, iată o idee genială! A fost pusă în practică de Primăria Capitalei (am înțeles că primarul general Gabriela Firea are în proiect și alte manifestări similare, adresate în egală măsură copiilor, părinților și…bunicilor), prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Înființat anul trecut, acest centru are o directoare tînără, frumoasă și energică, Alexandra Dobre, mai degrabă…junioară decît senioară! Titulatura nu e deloc întîmplătoare, fiindcă în Parcul Tineretului bunicii au fost invitați să reamintească nepoților jocurile de odinioară ale universului copilăriei, bazate doar pe imaginație, lăsînd deoparte telefoanele, tabletele și celelalte gadgeturi electronice. Astfel, au fost tot felul de ateliere de creație, iar pe alei s-au încins adevărate concursuri la biciclete, trotinete, șotron, păcat că nu și…țurca, toate onorate de organizatori cu frumoase premii. Ce mai, parcul a răsunat timp de 3 zile de muzică, antren, magie, veselie, cîntec (evident, tot muzică ușoară retro, ceea ce a atras-o imediat din blocul alăturat pe Natalia Guberna!) și distracție, ca să nu mai vorbim de cele 5 tombole cu premii. Prezentatorii Crina Matei și Silviu Biriș au intrat și ei în joc, cîntînd împreună cu vedetele Marcel Pavel, Petrică Mâțu Stoian sau Florin Chilian, dar și alături de ansamblurile de copii (”Plaiul românesc”) sau seniori (”Rîmnicu Sărat”), neuitînd nici recitalul Maria Tănase al Claudiei Negroiu. Trupa de teatru muzical educativ (da, chiar așa, copiii au aflat o groază de chestii noi) Pam-Pam a provocat, prin cîntec și dans, o atmosferă de bucurie, umor și entuziasm, în timp ce micuții artiști din ansamblul Arabesque ne-au invitat într-o călătorie în pași de dans. Este deja un ansamblu semi-profesionist, cu costume superbe pentru fiecare tablou în care sînt angrenați cei 30 de copii cu vîrste cuprinse între 4 și 16 ani. Înființat în 1982, ansamblul a cucerit o sumedenie de premii naționale, dar și internaționale, în Franța, Italia, Canada sau Iordania.

Timp de o oră cei de la Arabesque au impresionat cu dansuri clasice, moderne, folclorice stilizate, de caracter (spaniol, turcesc, maghiar, peruan). Profesoara Anca Roman merită toate laudele pentru coregrafiile minunate (asistent coregraf: Anca Bănuță), așa cum se cuvine să-i cinstim pe toți dascălii care instruiesc copii talentați pe tărîmul muzicii ușoare. Larisa Ioana Anton a venit de la Bacău, predînd apoi ștafeta unui ”detașament” de elită – Grupul vocal ”Steluțele Europei” din cadrul Clubului de excelență al Fundației ”Dan Voiculescu”. Rînd pe rînd au cules aplauze frenetice, cu melodii românești, dar mai ales din repertoriul internațional, Patricia Pascalache (10 ani), Georgiana Maria Răducanu, 10 (cu multe premii la activ, cunoscută de la ”Next Star” și ”Vocea României Junior”), Maria Ciobanu (12), Emilia Doboș (15), Mara Ionescu, 11 (studiază vioara la liceul ”Dinu Lipatti” și are multe premii la activ), Sophia Ulianov, 13 (cîntă în corul Operei Naționale). Doi dintre ei sînt adevărate vedete. Raisa Dinu, 10 ani,  a cucerit două premii în Georgia, colaborează cu Opera Națională, a cîntat în Gala de film de la Cannes, este model internațional, iar în curînd îi va apărea un disc în SUA (din care a oferit în avanpremieră piesa ”Sogni e variationi”). La rîndul lui, Luca Udățeanu, 12, este elev la liceul ”Dinu Lipatti”, unde stuadiază pianul și naiul, a cucerit mai bine de 30 de premii și este și…prezentator. Grupul ”Steluțele Europei” a aniversat cu acest prilej un deceniu de la înființare, cîntînd la final împreună cu sutele de spectatori melodia ”Lumea copilăriei”.

        Un moment emoționant a fost acela al înmînării Premiilor de Excelență unor Seniori de elită ai Capitalei, fiecare laureat fiind precedat pe ecran de un  film montat sugestiv. Emoția a fost uriașă, fiind vorba de personalități de marcă: dr. Ana Culcer, gen. Marin Dragnea, pictorii Letiția Oprișan și Dan Cioca, actrițele Alexandrina Halic și Cezara Dafinescu, exploratoarea Uca Marinescu. Firește, aplauze mai furtunoase au primit alți trei mari ”campioni” în domeniile lor: gloria sportului mondial Ivan Patzaichin, compozitorul Jolt Kerestely, copac puternic și veșnic tînăr al muzicii noastre ușoare, și actorul-cîntăreț Alexandru Arșinel. Directorul teatrului de revistă ”Constantin Tănase” fusese distins anul acesta și cu titlul de Cetățean de onoare al Capitalei, fiind primit cu ovații de cei prezenți, așa încît n-a putut refuza invitația de a oferi publicului două melodii de pe recentul album editat de casa de discuri Eurostar, ”Melodii dragi mie…”. El s-a oprit la compoziția lui Nicu Alifantis, ”Asta mi-e fericirea”, și de sprințarul ”Hai zîmbește”, pe versuri proprii.

În afara micro-recitalului lui Alexandru Arșinel, cele trei show-uri din încheierea fiecărei seri au adus la rampă șlagărul de muzică ușoară și ariile clasice (Marcel Pavel), poezia muzicii folk (Florin Chilian), horele și sîrbele popularului Petrică Mâțu Stoian. Seniori și…juniori deopotrivă au gustat din plin această frumoasă joacă de-a copilăria!

 

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.