Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Premieră pe piaţa bursieră de mărfuri din România: tranzacţie electronică cu gaze naturale

Publicat: joi, 20 iunie 2013

Prima tranzacţie electronică cu gaze naturale adjudecată la o bursă de mărfuri din România s-a organizat în data de 14 iunie 2013, în ringul gazelor naturale pe Piaţa la disponibil a Bursei Române de Mărfuri.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani Jud. Neamt a cumparat 3.900 MWh gaze naturale, care vor fi livrate în perioada 01.08.2013 – 31.07.2014. Vanzator a fost E-ON Energie SA, care a oferit pretul final de 111 lei/MWh fara TVA, cu 6 lei mai putin decat pretul de pornire.

Septimiu Stoica – presedinte Bursa, a declarat dupa incheierea sedinţei de tranzacţionare: ”Bursa Romana de Marfuri a facut astazi un pas important in administrarea unei platforme electronice de tranzactionare a gazelor naturale. Succesul acestei tranzactii deschide noi oportunitati pentru furnizori şi consumatori, in special, in actualul context economic caracterizat de cresterea pretului la gazele naturale. Prima tranzactie electronica cu gaze naturale ne incurajeaza sa gandim noi proiecte de dezvoltare a Bursei Romane de Marfuri, o instituţie care se pune în slujba economiei de piata.”

Prima tranzactie in ringul gazelor naturale a fost organizata de BRM in iunie 2008, dar s-a desfasurat in sistem de licitatie cu strigare. Noua platforma electronica de tranzactionare a gazelor naturale reprezinta un instrument performant, care asigura o eficienta crescuta in domeniul tranzactiilor cu acest produs.

Piaţa la disponibil a BRM funcţionează pe baza unui Regulament propriu şi are proceduri specifice de tranzacţionare a gazelor naturale, care pot fi consultate pe pagina web a BRM, la adresawww.disponibil.ro.

Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata  in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri, in ringurile specializate: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, certificate CO2, carbune, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale, medicamente, deseuri si ringul contractelor de procesare combustibili. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii  la produse petroliere. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri si concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 27 terminale.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8004

Publicat de la data iun. 20 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 20:23
 

N
Parţial noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 07-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 247.036 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team