Premierul Japoniei, la spital

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe s-a întors la un spital din Tokyo după ce săptămâna trecută a petrecut acolo mai mult de şapte ore oficial pentru un control medical, relansând zvonurile asupra stării sale de sănătate, relatează France Presse.

Abe s-a întors la spital „pentru teste suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, într-un briefing de presă regulat.

Suga nu a răspuns la întrebarea dacă prim-ministrul suferă de o anumită boală şi a dat asigurări că nu vede „nicio schimbare” în starea sa de sănătate în timpul întâlnirilor „zilnice” cu el.

Potrivit canalului Nippon TV, care citează surse apropiate Partidului Liberal Democrat (PLD), formaţiunea lui Abe, acesta a primit un tratament pentru o boală de care suferea în trecut, în loc să fie supus unor controale medicale de rutină.

Un săptămânal japonez a relatat de asemenea că Abe ar fi scuipat sânge la începutul lunii iulie.

Primul ministru a doborât recordul de longevitate în această funcţie în Japonia, pentru acelaşi mandat (2.799 zile la rând). El a doborât deja un astfel de record în noiembrie anul trecut, dar numărând primul său mandat în fruntea ţării, mult mai efemer (un an între 2006 şi 2007).

Printre diferitele motive ale demisiei sale la acea vreme, el a invocat o boală inflamatorie cronică a intestinului, colită ulceroasă, despre care spune că între timp a fost vindecată.

Popularitatea lui Abe s-a prăbuşit în ultimele luni, în timp ce opinia publică japoneză critică modul în care el a gestionat pandemia de coronavirus.

Potrivit unui sondaj publicat de agenţia de presă Kyodo, cabinetul său nu a obţinut decât 36% din opinii favorabile, al doilea cel mai scăzut nivel de când Abe a revenit la putere în 2012.

Peste 58% dintre cei chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi de modul în care guvernul său luptă împotriva crizei de COVID-19.

Japonia a înregistrat până în prezent un număr relativ limitat de cazuri în comparaţie cu multe alte ţări – aproape 62.000 de infecţii şi aproximativ 1.200 de decese. Dar numărul cazurilor este în creştere în arhipelag de la începutul lunii iulie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.