Premierul Ponta, pus pe fapte mari

Guvernul va tăia pensiile torţionarilor din închisorile regimului comunist, dacă va avea fundament juridic pentru a face acest lucru, spune premierul Victor Ponta.

„Este revoltător ca la 24 de ani după Revoluţie să afle presa despre pensiile torţionarilor. Ce a făcut Parchetul General, care a luat toate dosarele şi a promis să le examineze este un lucru foarte bun. În măsura în care pe baza unor constatări ale Parchetului pot acţiona legislativ prin ordonanţă de urgenţă – poate marii anticomunişti de la televizor făceau o lege – pentru tăierea pensiilor unor astfel de oameni, o să o fac”, a declarat Ponta la Realitatea TV.

Premierul  a declarat, ulterior, că este dispus să-şi asume răspunderea pentru suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti, dacă Parchetul începe o acţiune penală împotriva lor.

„Îmi angajez eu răspunderea, cu dumneavoastră împreună, cu torţionarii, dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată. Vorbiţi şi cu CSM şi cu toţi cei care ne mai pot sprijini. Ăştia, marii anticomunişti care condamnau anticomunismul, văd că i-au lăsat pe torţionari foarte bine. Haideţi să luăm noi măsuri, care eram oameni tineri în ’89 şi nefiind din acelaşi sistem cu ei putem să luăm măsuri”, i-a spus Ponta ministrului Justiţiei, în şedinţa Guvernului.

Totodată, Ponta s-a arătat nemulţumit de faptul că foştii deţinuţi politici beneficiază de o indemnizaţie foarte redusă.
„Sunt de acord că este ruşinos ca un deţinut politic să aibă o indemnizaţie de 600 de lei. Şi cu atât mai ruşinos mi se pare ca cei care au făcut atâta caz de anticomunism să încurajeze – şi domnul Băsescu a fost securist, probabil de-asta simpatizează cu oameni ca Vişinescu”, a conchis premierul.

Ponta: Creşterea accizelor la produse de lux şi CASS la chirii, singurele taxe convenite cu FMI

Singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, ca şi compensare pentru scăderea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice, a declarat, marţi seara, în cadrul unei emisiuni TV, Victor Ponta.

Ponta a arătat că atât PSD, cât şi PNL au susţinut majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, iar cei care au solicitat introducerea plăţii CASS la veniturile din chirii au fost reprezentanţii Comisiei Europene.

„Nu există în noul Acord nicio referire legată de creşteri concrete de taxe şi impozite cu două excepţii pe care mi le asum şi le susţin. Prima, dacă scădem TVA la pâine, creştem accizele la produsele de lux, iahturi, ceasuri şi la alcool, iar liberalii nu au nicio problemă cu asta. A fost o măsură a USL susţinută şi de liberali şi de PC, să reducem TVA la pâine şi e un preţ corect pe care mi-l asum. Cred că am făcut bine. Al doilea lucru vine de la Comisia Europeană şi FMI. Acestea au intervenit după ce am redus contribuţiile de asigurări la sănătate la pensiile sub 740 de lei. (…) Comisia Europeană a spus că pentru toate veniturile, în toată Europa se plătesc contribuţii de sănătate. Am spus că de la 1 ianuarie 2014 pentru cei care au chirii şi au şi salariu, pentru că cei care au doar chirii fără salariu plăteau şi acum contribuţii de asigurări de sănătate, cei care au şi una şi alta plătesc acei 5,5% la sănătate din chirie. Asta este tot, nu există nimic altceva. Nu există nimic legat de drepturile de autor, nu am discutat aşa ceva”, a spus Ponta.

Premierul a mai precizat că plata CASS va fi plafonată la nivelul a 5 salarii medii, asemenea sistemului de impozitare a pensiilor.

Acesta a adăugat că noul acord nu prevede introducerea plăţii CASS la drepturi de autor pentru persoanele care deţin un contract de muncă .

Ponta: HG privind aprobarea privatizării CFR Marfă se va publica probabil miercuri în MO

Hotărârea de Guvern privind aprobarea privatizării CFR Marfă se va publica probabil miercuri în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a procesului de privatizare fiind de 60 de zile de la publicarea hotărârii, a declarat, marţi seara, premierul Victor Ponta.

„Azi am contrasemnat hotărârea, probabil că se va publica mâine în Monitor. De azi sunt 60 de zile până când trebuie să plătească prețul”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Guvernul a aprobat hotărârea în şedinţa din 24 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 5 august că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri.

Ponta: Băsescu minte şi face circ prin ţară pe banii românilor

Premierul Victor Ponta a răspuns, marţi seară, atacurilor lansate în ultimele zile de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului, spune Ponta, vrea să o propulseze pe Elena Udrea la Cotroceni şi, pentru a face acest lucru, se plimbă prin ţară „pe banii românilor”, făcând circ şi răspândind minciuni.

 

„Domnul Băsescu vrea să o facă pe doamna Udrea preşedinte. Treaba lui. Preşedintele nu are nicio treabă cu priorităţile. Se plimbă din loc în loc, dumneavoastră cu camerele după el şi ăsta e circul de vară. Preşedintele are un buget suficient de mare la Preşedinţie să se plimbe prin ţară. Doar merge pe banii dumneavostră”, a declarat Băsescu.

„Mi-e foarte uşor să-l ignor pe domnul Băsescu. Am trăit foarte bine 10 zile. Am discutat să punem o placă mare cu AMR. Faptul că în fiecare zi se mai duce o zi din regimul Băsescu – Udrea va fi un lucru foarte bun”, a continuat acesta.

Întrebat dacă a fost şi bona copiilor săi în concediu cu ei, Ponta a răspuns: „Da, a fost bona, dar să aud că preşedintele se ocupă de bona mea, ori preşedintele, ori bona au o problemă”. „Ca un preşedinte de ţară să se ocupe de bonă este cel puţin ridicol”, a mai spus premierul. El a mai spus că nu a folosit niciun ban public pentru concediul său, dar că, în schimb, preşedintele Băsescu merge la Neptun pe bani publici. „Toate plimbările astea ale preşedintelui sunt pe banii dumneavoastră”, a spus Ponta. „Dacă el (Traian Băsescu – n.r.) se pune la nivelul bonei mele şi al unui extremist maghiar care abia aşteaptă să se certe cu preşedintele unei ţări, cred că revenirea doamnei Udrea e extrem de negativă. (…) Eu vreau să păstrez respect pentru funcţia de prim-ministru. (…) Să mă ocup de bonă şi de Gabor Vona, mă simt jignit că nu avem şi noi un preşedinte”, a mai declarat Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.