Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Premierul Sorin Grindeanu: România și Estonia, viziuni similare asupra viitorului Uniunii Europene

Publicat: vineri, 26 mai 2017

Prim-ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit miercuri, 24 mai a.c., la Palatul Victoria, cu omologul său eston, Jüri Ratas, la invitația Guvernului român. Vizita la București a premierului Ratas face parte dintr-un turneu organizat în mai multe state (Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria), în perspectiva deținerii de către Estonia a Președinției rotative a Consiliului UE în semestrul al doilea al anului 2017.

Discuţiile s-au concentrat în principal pe viitorul Uniunii Europene, în contextul Brexit. Cei doi oficiali au discutat și despre aprofundarea relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic, dar şi în alte sectoare, precum apărare, cyber, educaţie, energie, cultură sau turism.

Premierul Sorin Grindeanu a exprimat susţinerea României faţă de obiectivele Președinției estone a Consiliului UE. „Sprijinim prioritățile estone, care vizează o Uniune Europeană unită, puternică, solidară, în care ne propunem să căutăm împreună soluții pro-europene”, a declarat Sorin Grindeanu.

De asemenea, șeful Executivului de la Bucureşti a prezentat invitatului său eston pregătirile pe care ţara noastră le face în vederea preluării președinției UE în primul semestru din 2019 şi a subliniat că cele două ţări au viziuni similare în ceea ce privește viitorul UE. „Ne dorim să menținem şi să sporim coordonarea dintre ţările noastre în perspectiva președinției române în primul semestru al anului 2019 (…) Sunt încântat să constat că România şi Estonia au viziuni similare, solidaritatea în procesul de gândire a viitorului UE este pentru noi de o importanţă majoră. Rezultatul dezbaterilor la nivel european trebuie să fie în beneficiul tuturor statelor membre, fără fragmentări”, a mai declarat premierul Grindeanu.

Totodată, prim-ministrul român a exprimat susţinerea pentru politicile UE cu valoarea adăugată, respectiv Politica Agricolă Comună și Politica de coeziune, care contribuie la construirea unei Europe dinamice.

Premierul Jüri Ratas a arătat că Președinția estonă a UE va avea ca obiective“o economie europeană deschisă și inovatoare, o Europă sigură din punctul de vedere al securității, o comunitate europeană digitală, care să garanteze libera circulație a datelor, precum și o Europă inclusivă și durabilă”.

În cadrul discuțiilor, premierul eston a asigurat guvernul român de sprijinul său total în atingerea obiectivelor privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a subliniat interesul ţării noastre pentru experiența estonă în materie de e-government și a evidențiat deschiderea administraţiei române în vederea cooperării pentru digitalizarea serviciilor publice. „Guvernul României este interesat, de asemenea, de asigurarea digitalizării serviciilor publice, iar Estonia are o experiență consistentă în acest sens. Am exprimat deschiderea pentru a dezvolta semnificativ cooperarea în ceea ce privește politica de e-government”, a menţionat premierul Grindeanu.

De asemenea, cei doi oficiali au evidențiat importanța cooperării în cadrul NATO şi au abordat în context, perspectivele viitorului Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles, din 24 noiembrie 2017. În acest sens, premierul Grindeanu a subliniat că România rămâne un partener activ al statelor din Estul Europei, în special al Republicii Moldova.

La întâlnire, au mai participat din partea guvernului român, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, şi ambasadorul României în Estonia, Daniela-Mihaela Cămărăşan.

La 1 iulie 2017, Estonia va prelua, pentru prima dată, Președinția Consiliului UE (PRES EE), sub sloganul „Unitate prin echilibru“.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81223

Publicat de la data mai 26 2017. Categorii UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 august 2019, 4:35
 

N
Senin
21°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 68%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:29
Apus: 20:07
Prognoza 25 august 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

NE
Predominant senin
20°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.497 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team