Preoți creștini și milionari

Când Iisus a vorbit despre bani și bunuri, a pledat pentru ca oamenii să nu-și facă un scop din ele. Dar mulți dintre cei însărcinați cu răspândirea mesajului Mântuitorului ignoră recomandarea și au acumulat averi considerabile.

Datorită apariției mega-bisericilor și a teleevangelismului, mulți preoți s-au îmbogățit. Lista unor foarte prosperi predicatori ai moderației și acumulării de bunuri… spirituale îl include pe

  1. B. Joshua, „profet” nigerian cu peste 50.000 de adepți care aparțin bisericii sale, The Synagogue Church of All Nations. Biserica deține și operează postul de televiziune Emmanuel, din Lagos, iar preotul are peste 3,5 milioane de fani pe Facebook, iar canalul său de YouTube se mândrește cu peste un milion de abonați. Joshua a acumulat o avere de aproximativ 10 milioane de dolari, cu alți 20 de milioane direcționați spre caritate.
  2. D. Jakes are o avere de 18 milioane de dolari. Este „episcop” al așa-numitei The Potter’s House, o mega-biserică creștină neconfesională din SUA, cu aproximativ 30.000 de membri, și găzduiește un festival anual numit MegaFest. Albumul cu muzică religioasă pe care l-a lansat în 2003 i-a adus un Premiu Grammy.

Joel Osteen deține 40 de milioane de dolari. Pator al Bisericii Lakewood, din Houston, cea mai mare biserică protestantă din Statele Unite, Osteen este extrem de prolific cu predicile sale, care sunt difuzate non-stop prin radio către aproximativ șapte milioane de adepți, în peste 100 de țări. Biserica sa este cea mai mare congregație din Statele Unite, cu peste 42.000 de membri.

Biserica a crescut atât de mult sub conducerea lui Osteen, încât s-a mutat într-un fost centru al sportivilor din NBA. Averea sa considerabilă a fost acumulată în principal prin intermediul teleevangelizării. Osteen are o casă evaluată la peste 10,5 milioane de dolari. Opulența pe care o afișează i-a adus multe critici, dar acest tip de comportament este vizibil și pe la ortodocșii europeni, cărora nu pare să le pese.

„Vindecări” și „minuni”

Benny Hinn, cu averea sa de 40 de milioane de dolari, este prezent pe această listă. S-a născut în Jaffa, Israel, înainte de a emigra în cele din urmă în Canada, unde s-a implicat puternic în mișcarea penticostală din Toronto. Ulterior, s-a mutat la Orlando, unde a fondat Centrul Creștin Orlando și a început să facă „minuni”, pretinzând că vindecă oamenii din congregația sa. Acest lucru l-a determinat să-și creeze turnee de minuni, făcând turul țării pe stadioane care găzduiau zeci de mii de oameni.

Considerat „un idol fals” de cei care nu vedeau, totuși, aceste minuni, Hinn a reușit, totuși, să acumuleze în urma acestor turnee zeci de milioane de dolari, pentru că afirma că șansele de vindecare miraculoasă sporesc dacă suferindul plătește.

După ce „și-a făcut suma”, Hinn s-a răzgândit:  „Binecuvântările lui Dumnezeu nu sunt de vânzare, miracolele nu sunt de vânzare. Nici prosperitatea nu este de vânzare” …

50 de milioane de dolari are Chris Oyakhilome, fondatorul LoveWorld Incorporated, din Lagos, Nigeria. Slujiește pe trei canale de televiziune creștine, deține o editură și o… școală de vindecare. Când susține personal un eveniment, acesta are loc pe stadioane mari, pline cu oameni din diferite locuri din întreaga lume.

Are milioane de adepți pe Facebook și Twitter și propria aplicație de messenger, numită KingsChat. Pastorul Chris nu crede în egalitatea de gen – a explicat pe Facebook că mariajele creștine eșuează adesea deoarece „femeile cred că sunt parteneri egali. Dar „soț” nu înseamnă partenerul bărbat într-o căsătorie, soțul înseamnă stăpân”, spune pastorul care a edificat un imperiu media.

Avioane private, case somptuoase, mașini de lux

Enoch Adeboye are 65 de milioane de dolari, a fost hirotonit pastor al Bisericii Creștine Răscumpărate a lui Dumnezeu din Nigeria în 1977 și, de când a preluat biserica, a transformat-o într-un pol de influență mondială, care are extensii în 196 de țări. Și pastorul Adeboye și-a înființat un imperiu mediatic și religios, iar influența l-a făcut foarte bogat. Este prezent în topurile Forbes și nu se sfiește să se fălească – deține un avion privat, mai multe case și mașini de lux.

Tot în Nigeria, dar la mare distanță, activează cel mai bogat predicator, care are o avere de 150 de milioane de dolari: David Oyedepo. Om de afaceri și arhitect, este „Episcopul” Tabernacolului Credinței, din Ota, și a înființat Biserica Credinței Vii din întreaga lume. Rețeaua sa de biserici a stabilit locații în peste 300 de orașe și este reprezentat în fiecare stat nigerian, în majoritatea națiunilor africane, Dubai, Statele Unite și Regatul Unit. Stilul său de viață este o etalare a bogăției acumulate.

Un miliardar de pe lista predicatorilor cuvântului lui Iisus este Edir Macedo (foto) – are peste 1 miliard de dolari.

Cel mai bogat așa-numit „episcop” de pe planetă și-a început viața profesională ca funcționar public în Brazilia. Apoi a fondat Biserica Universală a Împărăției lui Dumnezeu și a făcut o avere colosală ca proprietar și președinte al celei de-a doua cea mai mare rețea de televiziune din Brazilia, RecordTV, precum și a Grupo Record și, mai târziu, a Record News.

Din 2013 până în 2015 a fost pe lista miliardarilor Forbes, fiind cel mai bogat predicator creștin din lume. Macedo a rămas o figură controversată în cea mai mare parte a vieții sale publice, pentru că se opune căsătoriilor interrasiale și chiar că ar trebui interzisă nașterea copiilor interrasiali. S-a confruntat cu acuzații de rasism, misoginism și intoleranță religioasă, dar aceste scandaluri nu l-au afectat deloc la conturi.

Roxana Istudor

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.