Presa de peste Ocean numără minciunile politicienilor

De la începutul mandatului său, președintele SUA, Joe Biden, a făcut aproape 70 de afirmații false sau menite să inducă în eroare, arată un raport realizat de prestigiosul The Washington Post.

Este, totuși, un număr sensibil mai mic decât cele 511 astfel de comentarii făcute de predecesorul Donald Trump în primele sale 100 de zile și care a acumulat în tot mandatul uluitoarea cifră de peste 30.500 de declarații false sau cu potențial de a genera „aburirea” opiniei publice.

Publicația americană are și ceea ce numește „ratingul Pinocchio”, notând, printre altele, că Biden ar fi pretins că pe vremea lui Trump contractele guvernamentale acordate unor companii străine a crescut cu 30%, ceea ce nu este nici pe departe adevărat.

În orice caz, ce a observat presa este faptul că de fiecare dată când este taxat în spațiul public pentru afirmații neadevărate, Biden își ajustează discursurile ulterior, o altă deosebire majoră față de atitudinea lui Trump.

Potrivit unei analize realizate de Huffington Post, minciunile de la vârful administrației prezidențiale pot fi mult mai grave.

Pe vremea lui George W. Bush, acestea s-au ținut lanț, cu scopul de a „târî America în război cu Irakul”, după cum notează publicația, în termeni foarte duri.

Imediat ce fostul președinte și-a exprimat dezgustul pentru republicanii care au refuzat să accepte rezultatul alegerilor care l-au desemnat învingător pe Biden, o parte a presei de peste Ocean i-a reamintit lui Bush că a mințit în legătură cu Saddam Hussein, despre care afirma că „ar căuta uraniu prin Africa”.

Atunci când a fost contrazis în presă, a avut grijă ca soția ambasadorului Joe Wilson, cel care devoalase adevărul, care era agent CIA, să fie expusă, ceea ce a antrenat compromiterea unor operațiuni a ageniei și retragerea forțată a femeii.

Ulterior, un raport al Centrului pentru Integritate Publică – nu ar strica așa ceva în România – a numărat aproape 1.000 de minciuni și afirmații false în dreptul administrației George W. Bush, legate de teme de o maximă gravitate, cum ar fi centrele de detenție din țări străine, atrocitățile comise de tot felul de contractori americani în închisori din Irak sau Afganistan sau politica de înregistrări secrete de tot felul.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.