Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului refuză dialogul pe tema gazelor de şist

 Miercuri, 17 iulie 2013, orele 12.00, a fost organizat în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului un protest faţă de intenţia declarată a acestei instituţii de eliberare a avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui. Acţiunea a fost iniţiată de Partidul Verde şi susţinută de reprezentanţi ai unor ONG-uri de mediu, de membri ai Partidului Ecologist Român şi de către alţi cetăţeni. 

Cei prezenţi au cerut ANPM sa nu acorde avizele de mediu pentru demararea proiectelor de explorare în cele trei perimetre vizate din judeţul Vaslui. Caracterul evident politic al eliberării acestor documente a fost un alt punct contestat de Preşedintele Verzilor, Remus Cernea, în faţa instituţiei. De altfel, acest lucru a fost demonstrat încă de când Mihail Faca, Preşedintele Agenţiei, şi-a justificat acordarea acestor avize prin crearea locurilor de munca în zona explorării/exploatării. Prin această atitudine ANPM şi-a trădat menirea în privinţa protecţiei mediului, transformându-se, de facto, în Agenţia Naţională pentru Protecţia Gazelor de Şist.  

Chiar în timpul protestului, Preşedintele ANPM, Mihail Fâcă, a trecut pe lângă protestatari refuzând însă orice fel de dialog şi fugind practic de la faţa locului. Lipsa disponibilităţii domniei sale la dialog nu face decât să amplifice suspiciunile faţă de caracterul politic al eliberării acestor avize. Lipsa de transparenţă în luarea deciziilor ANPM arată, o dată în plus, faptul că instituţia nu mai serveşte interesul public, în acord cu prevederile Constituţiei privind protecţia mediului ci susţine interese contrare acestuia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.