Preşedintele ANANP: Tentaţia este să betonăm cât mai mult, dar uităm că viaţa este dată de funcţiile eco-sistemelor

Tentaţia este să betonăm cât mai mult, să tăiem cât mai multă pădure, să distrugem cât mai multă vegetaţie, dar uităm că viaţa este dată de funcţiile şi serviciile eco-sistemelor, a declarat, vineri, Florian Udrea, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în cadrul conferinţei de lansare a platformei Smart Innovative Learning Hub.

„Un procent de 80% din populaţia lumii trăieşte în oraşe, iar atitudinea noastră trebuie să fie mult schimbată. Economiile naţionale trebuie să se îndrepte spere dezvoltare specifică urbană. Probleme au şi cei de la Paris, şi cei din Afganistan, peste tot, practic. Încă nu s-a găsit soluţia magică la problematica cetăţii, atunci când vine vorba despre mediu. În zona extra-citadină avem foarte multe probleme, de la braconaj şi tăieri ilegale de păduri, până la poluare. Aţi văzut cum la Beijing se comercializează aer curat în butelcuţă. Tentaţia este să betonăm cât mai mult, să tăiem cât mai multă pădure, să distrugem cât mai multă vegetaţie, dar uităm că viaţa este dată de funcţiile şi serviciile eco-sistemelor. În Sao Paolo, mor mai mulţi oameni din cauza bolilor respiratorii decât suma decedaţilor din cauze de cancer de sân sau accidente auto. De asemenea, 1,5 miliarde de oameni mor de foame în întreaga lume, iar şase milioane de copii mor anual de malnutriţie. Acestea sunt efectele atitudinii noastre antropizante în diverse medii”, a menţionat Udrea.

Potrivit şefului ANANP, la ora actuală agenţia pe care o conduce a preluat spre gestionare şi administrare toate ariile naturale protejate, echivalentul a circa 24% din suprafaţa ţării.

„Vreau să fac cunoscută existenţa Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi activitatea noastră. Având în vedere că suntem dăruiţi de Dumnezeu cu atâta bogăţie şi concentraţie de elemente dătătoare de viaţă, ar trebui să facem ceva mai mult, ori fiecare, la nivelul nostru, poate că pornind de la gestul elementar de educaţie pentru generaţia tânără, ori a interveni instituţional în această zone. Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate este o agenţie tânără, care a preluat în gestionare şi administrare toate ariile naturale protejate, respectiv 23-24% din suprafaţa ţării”, a spus Florian Udrea.

Conform datelor oficiale, în prezent, în România, 24% din suprafaţa ţării este ocupată de parcuri naţionale, parcuri naturale, rezervaţii Situri Natura 2000. Astfel, pe lista acestor areale există 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale, peste 300 de Situri Natura 2000 şi peste 900 de rezervaţii.

Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart”, în parteneriat cu Academia Română şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei, organizează vineri, la Casa Academiei Române, conferinţa de lansare a agregatorului de reţele şi proiecte, Smart Innovative Learning Hub, la Casa Academiei Române.

În acest sens, se propune organizaţiilor, companiilor şi persoanelor interesate să atragă finanţări în diverse domenii şi să adere la noua platformă.

Domeniile pentru care se doreşte atragerea de fonduri sunt: bio-economie, bio şi eco-agricultură, tehnologiile bio, industria alimentară, combaterea riscurilor climatice, buna guvernanţă colaborativă şi managementul inovării.

CLDR subliniază faptul că, în calitatea de membru instituţional în cadrul European Network for Education and Training (EUNET), CIO-SUERD îşi asumă şi mai dinamic „rolul de catalizator şi de lobby instituţional pentru a coagula noi parteneriate transnaţionale şi, astfel, participarea la reţele şi proiecte europene de anvergură, de care, până în prezent, România a profitat în prea mică măsură”.

Oficialii asociaţiei amintesc de accesarea fondurilor europene, prin programe precum: Horizon 2020, INTERREG Europe, URBACT, UIA, Seed Money Facility, SUERD-POR etc.

 

Sursa: AGERPRES

Foto: Adevarul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.