Ministerul Mediului VREA puțină ordine în sistemul de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

De departe cea mai interesantă modificare se regăsește la articolul 10 din proiect unde scrie că „operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi: a) să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”.

Altfel spus, se dorește revenirea la o mai veche practică de succes din Epoca de Aur , cea în care cumpărătorul plătea o garanție pentru ambalajul din sticlă al produsului cumpărat dacă nu avea un ambalaj  la schimb în momentul achiziției.

Potrivit proiectului de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, sistemul de garanţie este sistemul „prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanţie sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.

Concret, vânzătorul va menţiona clar în preţul produsului şi preţul acestei garanţii în valoare de 2 lei. Cumpărătorul va fi de asemenea informat, atunci când achiziţionează un produs ambalat, că ambalajul pate fi reutilizat, care este modalitatea de preluare a ambalajului şi că cei 2 lei vor fi returnaţi cumpărătorului atunci când va aduce ambalajul la reciclare.

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei”, se arată în documentul citat.

Ambalaj primar înseamnă „ambalaj conceput şi realizat pentru a îndeplini funcţia de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziţie”.

În ceea ce priveşte „pregătirea pentru reutilizare”, aceasta defineşte operaţiunile de verificare, curăţare sau valorificare prin reparare, prin care produsele ori componentele produselor care au devenit deşeuri sunt pregătite pentru a fi reutilizate fără altă preprocesare.

Proiectul de act normativ nu specifică lista ambalajelor care pot fi reutilizate şi nici dacă sticlele şi borcanele goale, spre exemplu, pot fi returnate vânzătorului pentru a nu mai plăti garanţia de 2 lei pentru noile produse achiziţionate care sunt ambalate în sticle şi borcane.

Proiect OUG

Nota de fundamentare

Persoanele sau organizaţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 15 zile de la data publicării (01.02.2018) la MM, Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase, telefon 021/408.95.94
Persoane de contact:
Cosmin Dorin Teodoru, Director General – Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase;
Flavius Ardelean – consilier personal Cabinet Viceprim – Ministru, Ministrul Mediului;
Ionela Diana Petcu, consilier superior – Direcția Gestionarea Deșeurilor
e-mail: Cosmin.Teodoru@mmediu.roflavius.ardelean@mmediu.rodiana.celea@mmediu.ro

Foto: Let’s Do It, Romania!

 

Citește pe site-ul Adevarul un articol mai amplu pe această temă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.