Preşedintele Băsescu a promulgat bugetul pe 2013

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, joi, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2013.

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2013, formulată de un număr de 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Bugetul pe 2013 este bazat pe o creştere economică de 1,6% şi se estimează ca cheltuielile vor fi de 128 miliarde de lei, iar veniturile vor creşte la 98 miliarde de lei. Deficitul rezultat este de 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).

 Încasaările din TVA sunt estimate la 52,95 miliarde lei, în creştere cu 2,26% fata de 2012, suma din care se aloca 14,64 milioane lei pentru bugetele locale.

 Pe de altă parte, cheltuielile de personal se ridică la 19,55 miliarde lei, mai mari cu 13,98% fata de anul trecut, iar cele cu bunuri si servicii la 4,33 miliarde lei, cu 2,97% mai mici.

Cursul mediu anticipat de Guvern este de 4,5 lei, iar inflaţia la 4,3%.

Guvernul îşi propune să ajungă la o rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune nerambursabile până la sfârşitul anului 2015 în intervalul 50 – 80 %, bani europeni utilizaţi şi returnaţi de Comisia Europeană.

 Nivelul estimat al datoriei guvenamentale brute conform metodologiei UE pentru sfârşitul lui 2012 este de 38,1% din PIB în timp ce datoria guvernamentala netă, reprezentând datoria guvernamentală brută diminuata cu rezerva în valuta la dispozitia Trezoreriei statului este estimata la 35,5% din PIB.

 Pentru sfârsitul anului 2013, pe fondul unui deficit bugetar sub 3% din PIB, se estimează ca nivelul datoriei brute va fi de 38,7% din PIB, iar datoria guvernamentală netă de 36,2% din PIB.

 „Bugetul a fost construit ca un proiect de dezvoltare economicp, pe indicatori macroeconomici în creştere, avem o creştere de 15,4 miliarde de lei la cheltuilelile bugetului general consolidat, orientată pentru investiţii şi cofinanţări la fonduri europene, am prevazut o serie de prevederi astfel ca cheltuielile să fie axate pe investitii prioritare si sa reducem arieratele”, a explicat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, într-o conferinţă de presă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.