Preşedintele Băsescu: Iau în calcul ruperea Pactului de coabitare

Președintele Traian Băsescu a declarat joi dimineață, într-o emisiune la B1 TV, că este aproape de a face un anunț extrem de important pentru viața politică din România. Pe fondul schimbărilor de la DNA de miercuri, Băsescu a spus că „foarte probabil” în cursul după amiezii va denunța Pactul de coabitare cu Victor Ponta.

„O să fac o analiză și în după amiaza asta mă voi pronunța”, a spus Băsescu.

„Categoric, cel mai important punct (al Pactului, n.r.), care era independența Justiției, s-a prăbușit ieri. Și acest lucru mă face să mă îndrept către denunțarea Pactului de coabitare și informarea partenerilor externi cu privire la acest lucru”, a completat președintele.

El a susținut că prin ruperea Pactului, va transmite mesajul că „nu-l mai girează” pe Victor Ponta.

„Victor Ponta se dovedește extrem de mincinos și cu un document care l-a făcut frecventabil (…) I-am transferat o parte din credibilitatea mea, am semnat cu el. Acum însă, trebuie să analizez pentru că se poate înțelege că eu sunt de acord cu el. Mesajul pe care eu îl dau este că nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că s-a băgat cu bocancii în Justiție”, a arătat președintele. „Deci veți anunța ruperea Pactului”, a concluzionat moderatorul. „Foarte probabil, da”, a conchis Băsescu.

Alte declaraţii făcute de şeful statului:

„În acest moment, ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România”.

„Grav mi s-a părut discursul premierului la adresa lui Papici, l-a făcut în toate felurile. Niţu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva se urcă cu picioarele pe el şi acceptă. Acum 7 zile oamenii ăştia erau buni, şi după ce s-a pus dosarul lui Dragnea, a ieşit şi dosarul lui Voiculescu, dintr-o dată nu au mai fost buni. Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul și mai ales s-a băgat cu bocancii în justiție, doar de dragul lui Dragnea”.

„Acum șapte zile, pentru procurorul general oamenii aceştia (n.r. Lucian Papici şi Mariana Alexandru) erau buni şi i-a delegat pentru trei luni”.

”Nu suntem în zona naivităților, ci a lucrurilor pe care le știm sau nu le știm. Eu am vorbit cu ministrul Justiției, spunându-i: atenție la nominalizări pentru DNA pentru că până acum am avut o regulă. Regula a fost ca șeful structurii la DNA și DIICOT propun funcțiile care se semnează prin decret, ministrului Justiției. E foarte important ca ședul DNA, șeful DIICOT, care nu unst structuri în subordinea procurorurlui general, sunt doar în coordonare, era ft imp ca acești oameni pe umerii cărora apasă o responsabilitate extraordinară în consolidarea justiției și a statului de drept să poată să își propună echipa. Principiul este ca șeful DNA sau DIICOT să propună șefii de secții, propriii lor adjuncți. Așa a funcționat relația cu Morar”.

”Nu l-am văzut niciodată pe Papici pentru că niciodată nu a avut o relație cu mine la numiri. Nu i-am văzut pe oamenii ăștia sau pe doamna procuror Alexandrescu de când sunt președinte”.

„Procesele de consolidare a statului român, mai ales justiţia, nu sunt ireversibile în România. Totul se poate întoarce. Sunt forţe politice care nu pot fi un garant al respectării regulilor jocului”

 „Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine domnu’ procuror general (…) Acum șapte zile, pentru domnul procuror general, oamenii ăștia au fost buni (Nițu îi delegase pentru trei luni pe cei doi pe 23 septembrie, n.r). Trebuie să ai un motiv să îi înterupi delegația. Ori a fost numit titularul, ori ai un motiv. Nițu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a urcat cu piciorușele pe el… Cum s-a urcat și pe Cazanciuc. Și el acceptă”.

„I-am spus „Omule, atenție la nominalizări” (…) Și l-am rugat să se consulte cu doamna Kovesi înainte de a face propunerile. S-a consultat până a îndoit-o. Deci cu oamenii ăștia nu merge cu rugăminți”, a spus Băsescu despre discuția cu ministrul Justiției, Cazanciuc.

 

„Problema Schengen este corelată cu numărul de ieşiri ale politicienilor în speranţa de a aduna voturi. Şi în Franţa şi în Spania e o campanie împotriva romilor. Politicienii folosescu această pârghie: suntem împotriva integrării României din cauza romilor. Dar noi avem bube acasă. Avem probleme pe justiţie. Şi refuzul pe Vosganian, Borbely sunt dovezi în acest sens”.

„Planează suspiciuni la frontieră. Premeirul Franţei își informează și ceilalți colegi și fac niște acțiuni de testare a personalului. Ia să vedem, rezistă vameșul la o mită de 50 de euro. Vreau  să fie probate aceste acuzaţii de corupţie la frontieră. Rapoartele României pe Schengen în 2011 sunt mai bune ca cele ale Franței. Am lăsat discuția pe Franța pe umerii firavi ai domnului Ponta”.

 

Crin Antonescu şi-a încheiat mandatul, el va rămâne doar candidat, nu mai poate câştiga”.

„Un candidat cinstit, aşezat, care nu minte, aşa cum este Emil Boc, are mult mai multe şanse la Cotroceni ca liderii USL Ponta sau Crin”.

„Cand un ziarist iti pune o intrebare, domnul Antonescu a spus ca vom fi in prima linie in Siria, sigur ca e trunchiata declaratia. Eu nu pot intra in jocul asta, stiam ca a spus in prima linie a deciziilor politice, nu s-a vazut cu diviziile romanesti in Siria. Asta nu înseamnă că dacă nu l-am ars când am avut ocazia nu înseamnă că îl iubesc. Dar ai o limită: să nu te prostituezi.”

„Este clar că voi rămâne în politică, dar nu este preocuparea mea adunarea Dreptei. Dacă aș putea să ajut Mișcarea Populară aș fi fericită. Fuziuni una după alta și trebuie ales momentul. PDL e partidul cu cele mai puternice structuri.”

„Niciodată nu am avut o discuție cu Crin Antonescu legată de o apropiere.”

„PSD va avea candidat propriu. Probabil pe Ponta, dar pe el poate să îl bată Emil Boc, care e foarte cinstit. Ar avea mai multe sanse decat Mihai Razvan Ungureanu. Daca iei un premier care si-a trecut tara prin criza, l-au injurat 22 de milioane, dar poporul asta nu poate fi pacalit la nesfarsit, si va intelege ca alea au fost masurile care puteau fi luate pentru iesirea rapida.”

„Era si varianta sa o luam pas cu pas, si acum eram cu minus la cresterea economica. Optiunea noastra a fost repede, in doi ani ne-am redresat. Cred ca Boc va fi reevaluat, chiar daca a fost umilit si injurat. De multe ori mă gândeam ce ar fi fost dacă Ponta ar fi fost premier în momente critice? Nu poate sa isi asume raspunderea in momente critice. Minciuna e o boală, dar să nu știi ce ai semnat, documentul e dat tuturor liderilor europeni. Marea lui pasiune e să sară în avion să meargă pe oriunde e primit. Gândiți-vă cum se uită oamenii la el și spun: aoleo el este artizanul loviturii de stat în România? el e liderul de la București cu două plagiate? Uitați-vă ce reacții au: l-au citit pe partea cealaltă de mincinos.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.