CSM are un nou președinte

Consiliul Superior al Magistraturii are începând de luni un nou președinte, care o înlocuiește pe Oana Schmidt Hăineală, cea care a condus CSM în ultimul an. Este vorba de judecătorul Adrian Bordea, cel care a fost unicul candidat la șefia Consiliului. Bordea a obținut 14 voturi pentru, în timp ce trei membri CSM au votat împotrivă și unul s-a abținut.

Preşedintele Băsescu a participat la şedinţa CSM

Preşedintele Traian Băsescu a participat luni la şedinţa plenului CSM, conform Administraţiei Prezidenţiale, programată pentru ora 13.00.

Traian Băsescu a fost huiduit  în fața sediului Consiliului Superior al Magistraturii. Știind de prezența președintelui, un grup de 15-20 de persoane l-au așteptat pe Băsescu și l-au huiduit în momentul în care acesta a coborât din mașină și a intrat în sediul CSM.

Președintele  a avut  în finalul ședinței un schimb de replici cu procurorul general al României, Tiberiu Nițu. Băsescu i-a transmis acestuia că el este cel care l-a numit în funcție, așa încât îl va mai suna și de acum încolo.

„Domnu’ procuror general vreau să știți că o să vă mai sun când vor mai fi probleme în funcționarea sistemului, pentru că eu v-am numit în funcția de procuror general, dacă nu mă-nșel. Eu nu-s bun numai să vă numesc procuror general”, a spus Băsescu. „N-o să vă sun niciodată pentru un dosar (…) Dar când vor fi probleme ce țin de atribuția mea de a veghea la buna funcționare a instituțiilor, o să vă sun. Așa că nu vă mai plângeți că v-am sunat”, a adăugat președintele.

„Nu m-am plâns nici că m-ați sunat, nici că nu m-ați sunat. Eu nu m-am dus la televizor”, a răspuns Nițu.

„Nu la televizor, știți dvs unde v-ați dus. Oricum, vă mulțumesc pentru scrisoarea prin care îmi cereați să nu promulg legea amnistiei și grațierii. Dar să știți că nu la mine e legea, e la Curtea Constituțională”, a continuat Băsescu, ironizându-l pe Nițu.

Acesta a replicat la rândul său, dând de înțeles că președintele a fost incorect atunci când l-a acuzat public că nu a avut reacție în legătură cu legea amnistiei.

„Eu v-am cerut ca atunci când ajunge legea la dvs să n-o promulgați. Deci reacție am avut. Și aveați scrisoarea și când ați spus că n-am avut reacție. Iar eu n-am ieșit la televizor”, a spus Nițu.

„Eu sunt politician…”, a explicat Băsescu.

„Și eu sunt magistrat”, a încheiat discuția procurorul general.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a  ales, în şedinţa de luni, noua conducere a instituţiei, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei. Până la ora întâlnirii, niciun candidat nu şi-a anunţat intenţia de a se înscrie în cursă. Totuşi, candidaţii s-au putut înscrie şi în timpul şedinţei de plen de luni. Fiecare candidat a trebuit să prezinte un proiect de management al instituţiei.

Tot luni a fost prezentat şi raportul de activitate al instituţiei.

UNJR acuză CSM de perpetuarea practicilor „oculte” în alegerea conducerii

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Natalia Roman, a semnat următoarea declaraţie de presă:

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România constată că alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii stă şi în acest an sub semnul totalei lipse de transparenţă şi condamnă ferm perpetuarea acestei proceduri complet neloiale şi lipsite de respect faţă de menirea acestei instituţii.
Reamintim că, în urmă cu un an, UNJR făcea un apel public la transparenţă, subliniind că “perpetuarea acestei modalităţi de alegere a conducerii Consiliului, prin anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM”.
În ciuda acestui fapt, precum şi a votului de blam dat în mod covârşitor anul trecut Consiliului prin revocarea a doi dintre membrii săi, membrii CSM au înţeles să adopte aceeaşi conduită, sfidând orice reguli minime de responsabilitate şi respect faţă de corpul magistraţilor şi faţă de societate, norme ce impun o completă transparenţă în proceduri de o importanţă atât de mare precum cea a alegerii conducerii acestuia.
În condiţiile în care, contrar imperativelor legale, normele ce prevedeau posibilitatea revocării membrilor CSM declarate neconstituţionale nu au fost modificate, pentru a fi puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale, UNJR cere public Ministrului Justiţiei adoptarea urgentă a unui proiect de lege în acest sens.
În lipsa unei alte modalităţi de tragere la răspundere a membrilor CSM faţă de corpul magistraţilor, UNJR condamnă public atitudinea acestora, considerînd-o iresponsabilă, abuzivă şi contrară principiilor care ar trebui sa fie împărtăşite de toţi magistraţii, inclusiv şi în special de cei care membrii CSM.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.