Președintele Kazahstanului, KASSYM-JOMART-TOKAYEV, despre cele 7 principii-cheie ale noului curs economic

Ca un susţinător al Republicii şi naţiunii kazahe, despre care am scris o carte  intitulată “Kazahstan, o ţară care merită descoperită” şi a cărui politică internă şi externă o urmăresc şi despre care scriu în calitate de comentator politic, sunt racordat la toate evenimentele politice, economice şi sociale, pe care, în diverse articole, le-am  prezentat publicului larg din ţară şi străinătate, prin mijloacele site-urilor de socializare şi de ştiri, atât în presa scrisă, cât şi electronică.

Procedând în mod similar, vă prezint ultima luare de poziţie a actualului Preşedinte ales al Kazahstanului, Kassym-Jomart-Tokayev, despre cele 7 principii-cheie ale noului curs economic. De data aceasta, Preşedintele ţării îşi începe discursul cu o frază memorabilă:

Fiecare persoană este făuritorul propriei fericiri şi împreună creăm un viitor fericit pentru ţara noastră”, iar acest deziderat se poate înfăptui numai cu o economie reformată, o distribuţie echitabilă a bogăţiei şi responsabilităţilor.

După cum veţi observa, Preşedintele Kassym-Jomart-Tokayev, în discursul său din acest an referitor la starea naţiunii, a pus accentual pe şapte principii considerate esenţiale în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a Kazahstanului, potrivit Agenţiei de ştiri KAZINFORM.

  1. Distribuţia echitabilă a bogăţiei şi responsabilităţilor.
  2. Rolul principal al antreprenoriatului privat prin sprijinirea şi dezvoltarea IMM-urilor.
  3. Eficacitatea prin concurenţa loială.
  4. Versatilitatea economiei.
  5. Dezvoltarea capitalului uman prin investiţii în educaţia în noul format.
  6. “Eologizarea” economiei prin protecţia mediului.
  7. Validitatea deciziilor guvernamentale.

Este necesară modernizarea structurilor care luptă împotriva infracţiunilor, urmând exemplul ţărilor dezvoltate ale OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Avem nevoie de un model care să asigure protecţia drepturilor cetăţenilor şi care să îndeplinească standardele internaţionale înalte. Consider că este necesar să introducem în Kazahstan un model pe trei niveluri. Legalitatea şi corectitudinea trebuie asigurate în mod implicit ”, a declarat Preşedintele Kassym-Jomart-Tokayev.

În acelaşi timp, intenţionează ca în următorii cinci ani să fie redus aparatul de stat şi personalul sectorului cvasi-public cu 25 %.

Pe de altă parte, digitalizarea – componentă esenţială a progresului într-o eră tehnologizată şi element de bază al tuturor reformelor –  devine o prioritate:

Digitalizarea este numită elementul de bază al tuturor reformelor şi un instrument-cheie pentru realizarea competitivităţii naţionale. În acelaşi timp, reformele politice ar trebui să vizeze o implicare mai largă a cetăţenilor în guvern. Scopul principal al reformelor este creşterea eficienţei întregului stat.

 Dezastrele naturale, coneptul de “învăţare continuă” şi educaţia ecologică.

 Educaţia din Kazahstan este prioritară pentru viitorul mediu şi lung, Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev subliniind necesitatea introducerii conceptului de învăţare continuă:

Trăim în epoca dezastrelor naturale şi a celor provocate de om,”, iar Kazahstanul va face tot posibilul să reformeze din temelii Ministerul Situaţiilor de Urgenţă.

Totodată, va fi lansată Agenţia pentru Planificare Strategică şi Reforme, cu atât mai mulr cu cât ţara avea, în trecut, o instituţie-analog a agenţiei, demostrându-şi eficacitatea din plin.

Este necesar un pachet de propuneri privind “creşterea verde” care să cuprindă educaţia ecologică pentru tinerii kazahstani, precum şi dezvoltarea turismului ecologic intern”.

Un alt aspect foarte important este reprezentat de situaţia demografică la nivel naţional. Potrivit informaţiilor făcute publice, fiecare a şasea familie din Kazahstan nu poate avea copii. Pentru a contracara acest real pericol, numărul celor din cadrul programului de fertilizare extracorporală va creşte de şapte ori.

Oamenii noştri sunt capabili şi gata să rezolve cele mai dificile probleme

Economia Kazahstanului se află în continuă mişcare, adaptarea la realitatea modernă  imediată fiind absolut necesară.

 “Astăzi am prezentat întregii societăţi un plan de acţiuni ale statului într-o situaţie de criză. Succesul final al reformelor depinde de fiecare dintre noi. Toată lumea ar trebui să se schimbe, să se adapteze. Provocările acestor vremuri ne obligă să ne dezvoltăm constant, să ne îmbunătăţim, să devenim mai puternici. Fiecare generaţie se confruntă cu provocări diferite. Oamenii noştri sunt capabili şi gata să rezolve cele mai dificile probleme”.

Reforma în sectorul medical public şi privat din Kazahstan va fi continuată, prin investirea a 150 miliarde de tenge (moneda Kazahstanului) pentruretribuirea lucrătorilor din domeniul sănătăţii în a doua jumătate a anului 2020, pentru a-i sprijini pe fondul crizei medicale şi sociale cauzate de pandemia de coronavirus.

Urez Preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev, garantul Constituţiei Kazahstanului şi al Statului de drept, mult succes în planul ambiţios pe care şi l-a propus şi, desigur, poporului kazah, care astăzi trăieşte într-o ţară din zona Asiei Centrale cu aceleaşi valenţe sociale şi economice ca ţările din Uniunea Europeană, aşa cum este şi România.

Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.