Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”Legea Trianonului” – televiziunea publică, obligată să transmită ”manifestările dedicate acestei sărbători”.

Președintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, informează Administrația Prezidențială.

Șeful statului a fost nevoit s-o promulge, după ce Curtea Constituțională i-a respins sesizarea, iar Parlamentul i-a returnat legea nemodificată.

Camera Deputaților a respins, pe 3 noiembrie, cererea de reexaminare a proiectului de lege care instituie data de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon.

PNL, USR și UDMR s-au opus în plen, însă PSD și PMP au reușit să treacă proiectul de lege.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis invoca faptul că ”reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică”.

Conform legii, data de 4 iunie va fi declarată Ziua Tratatului de la Trianon, ocazie cu care pot fi organizate, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.

Posturile publice de televiziune și radio sunt obligate să „introducă în programele lor emisiuni de la manifestările dedicate acestei sărbători”.

UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ”inutil”.

O lege a Trianonului, sau legea ungară a unității naționale, a adoptat și Ungaria, în urmă cu 10 ani. Prin reglementarea acesta a fost introdusă posibilitatea acordării cetățeniei pentru maghiarii din afara Ungariei.

Tratatul de la Trianon

Pe 4 iunie 1920, la Palatul Trianon de la Versailles, lângă Paris, diplomații stabileau sfârșitul Ungariei Mari și transformarea acestei țări care administra jumătate din Imperiul Habsburgic și reducerea cu peste 60% a teritoriului său.

Tratatul a fost semnat între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial (16 țări, printre care și România), pe de o parte, și, de cealaltă parte, Ungaria, succesoarea Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial…

Mai mult: Curs de Guvernare

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.