Președintele SUA predică decuplarea de la combustibilii fosili, în timp ce o susține

Politico creionează discrepanțele dintre ce predică și ce face președintele SUA, Joe Biden, pe direcția decuplării țării de combustibilii fosili. Pe de o parte, Biden anunță și promovează planuri ambițioase de combatere a schimbărilor climatice, dar ia măsuri imediate și pe termen scurt care fac mai ieftin și implicit mai convenabil pentru americani să continue să-și conducă mașinile cu benzină.

Casa Albă a făcut recent apel OPEC și Rusia pentru creșterea producției de petrol, în numele scăderii prețurilor la combustibil, promovând cu mare tam-tam și un mega-acord de infrastructură, adoptat cu un vot în plus, de miliarde de dolari, pentru autostrăzi noi și mai largi.

Administrația Biden a refuzat, de asemenea, să blocheze o serie de proiecte de conducte petroliere  și a efectuat foraje pe terenuri federale închiriate la o rată mai rapidă chiar decât agențiile fostului președinte Donald Trump.

Toate aceste aspect au atras imediat atenția grupurilor verzi, care afirmă că liderul de la Casa Albă își tot diminuează strategia climatică și transmite mesaje amestecate în legătură cu urgența de a se reduce dependența națiunii de petrol și gaze naturale.

„Biden nu poate fi liderul atenuării schimbărilor climatice care se crede a fi dacă face presiuni asupra statelor petroliere pentru a produce mai mult combustibil fosil”, susține Deirdre Shelly, organizator al Mișcării Sunrise, grup care l-a susținut Biden.

Chiar și grupurile de mediu care ăi recunosc lui Biden meritul de a fi clamat cea mai agresivă politică climatică a oricărei administrații americane din istorie spun că președintele SUA își subminează propriile realizări în combaterea utilizării combustibililor fosili.

Alți ecologiști, precum și experți în energie, spun că Biden și echipa sa sunt practici cu privire la ceea ce va fi necesar pentru trecerea la o energie mai curată.

Pe scurt, calcul politic – pierderea Camerei sau a Senatului la alegerile din 2022 din cauza furiei consumatorilor cu privire la prețurile benzinei ar fi o lovitură uriașă pentru agenda lui Biden. Administrația este, practic, prinsă între ceea ce are nevoie pentru alegeri și obiectivele sale politice pe termen lung.

Este foarte dificil să prezinți o strategie care în mod clar a prioritizat schimbările climatice în calitate de cel mai mare producător de petrol și gaze din lume. Biden are presiunea politică enormă de lungă durată – și previzibilă – pentru menținerea prețurilor scăzute la energie. Cei care au impresia că există o soluție politică optimă la aceste probleme sunt naivi”, este de părere Morgan Bazilian, profesor de politici publice la Colorado School of Mines.

Dar grupurile ecologiste vor ca Administrația de la Washington să petreacă mai mult timp oprind producția de petrol.

„Biden trebuie să se concentreze pe încetarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și pe oprirea expansiunii petrolului și a gazelor la domiciliu, nu pe interferența cu OPEC sau captarea carbonului”, atrage atenția Collin Rees, din cadrul Oil Change International.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.