Preşedintele Traian Băsescu: Noul acord cu FMI trebuie să creeze condiţii de acces în zona euro

Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat, vineri, în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, că noul acord cu FMI trebuie să creeze României condiţii de acces în zona euro.

„Trebuie să ne propunem ca acest nou acord pentru următorii doi ani să ne creeze condiţii de acces în zona euro. România nu este foarte departe de cele cinci criterii necesare, dar marea noastră problemă este legată de competitivitatea sectorului de stat. Am văzut ţări care au intrat în zona euro doar pe baza criteriilor de la Maastricht şi au fost apoi împinse în criză din cauza lipsei de competitivitate”, a spus Băsescu.

Unul dintre principalele obiective ale noului acord este continuarea consolidării macroeconomice a României, a precizat Băsescu.

„Convingerea mea este că, deşi România este reechilibrată macroeconomic, urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul dintre principalele obiective ale noului acord ar trebui să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă, fără sincope”, a precizat Băsescu.

„Reformele structurale sau aplicarea legii noi a salarizării, care e tot o reformă structurală, sau restructurarea companiilor de stat trebuie să fie o altă prioritate a noului acord”, a continuat preşedintele.
Băsescu le-a declarat reprezentanţilor FMI că „în lumea politică se vorbeşte despre o nouă lege a salarizării”, în condiţiile în care „noi avem o lege a salarizării care nu este încă pusă în aplicare şi care a fost lucrată timp de doi ani cu Banca Mondială”.

De asemenea, Băsescu a declarat că este fundamental pentru România să se creeze cât mai multe locuri de muncă.

„Un ultim aspect este crearea de locuri de muncă, fundamentală pentru noi. Aici avem ca resursă fondurile europene. Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile. Altfel, băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finaţeze economia în momentul de faţă”, a continuat preşedintele.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.